Sírhant Művek első évad - Six Feet Under Season 1

Azt gondolom, hogy a Sírhant Művek sok értelemben különleges. Talán az egyetlen olyan sorozat, amely ténylegesen a halál köré épül. Minden epizódban meghal valaki, a halál üzleties, anyagias oldalát élezi ki az érzelmivel szemben. A sorozat 5 évadot élt meg, én most az elsőről szeretnék írni. Abban is különleges a Sírhant Művek, hogy Michael C. Hall (akit a legtöbben Dexterként ismernek) itt tűnt fel először, nem is akármilyen karakter bőrébe bújva. Talán abban is különleges, hogy nyíltan tárgyal olyan témákat, mint a homoszexualitás és a vallás összeegyeztetése, a nyers szexualitás vagy a skizofrénia.

Ha van valami az életben, amitől félek akkor az mindenképpen a halál. Nem is igazán a sajátom, mintsem a szeretteim elvesztése. Ebben a sorozatban mégis ez a központi téma, kérdéskör. A Fisher testvérek ugyanis egy temetkezési vállalat örökösei, és az a céljuk (mint minden vállalatnak), hogy talpon maradjanak: azaz legyenek ügyfeleik, illetve a konkurencia ne darálja be őket. Ám az ő ügyfeleik halottak, vagyis azok rokonai. Furcsa munkakör ez, hiszen abból származik hasznuk, ha valaki meghal.

Az üzletet egyébként (az első részben) elhunyt apjuktól öröklik, aki (csakúgy mint a Dexterben) folyamatosan kísérti a családtagokat, mindig "beszélget" azokkal, akiknek éppen problémájuk van. Fisherék hárman vannak testvérek: Nate, David és Claire.

Nate Fisher (Peter Krause)  a legidősebb, aki sosem bírt megbirkozni apja vállalatával. Egyszerűen a hideg futkos a hátán a halottaktól. Mivel ez egy családi vállalkozás, így Nathaniel Fisher (az apuka) mindig is otthon készítette elő (ez a szakszó) a halottakat, így a Fisher gyerekek számtalanszor látták a műveleteket, mégis Nate irtózik az egésztől. Elmenekül, és inkább alkalmi munkákat vállal, minthogy ezzel kelljen foglalkoznia. Ám most megörökli a cég felét, így kénytelen beletanulni a szakmába. Nate éppen hazafelé tart, mikor megismeri Brendát és azonnal valami furcsa kapcsolat bontakozik ki kettőjük között. De erről majd később...

David Fisher (Michael C. Hall) rettentően furcsa figura, főleg nekem, aki elképesztően Dexter fan vagyok. Szóval itt most egy lenyalthajú, jól öltözött, jó modorú és rendkívül meleg Michael C. Hall-t kell elképzelni. Óriási a változás Dexter karakteréhez képest... Na de visszatérve: David segédként dolgozik az apja mellett, de nem igazán kedveli a munkáját. Ám David kötelességtudóan mindig mindent úgy csinál, ahogyan szerinte azt elvárják tőle. Leszámítva titkos kapcsolatát egy rendőrrel, Keith-el. Ez a kapcsolat olyan se veled, se nélküled dolog. Szerintem mindketten szeretik a másikat, csak David egyelőre nem tud mit kezdeni a helyzettel. Tart attól mit szólnak majd az emberek, a családja, a hitgyülekezet stb. Neheztel a bátyjára, amiért az elhagyta a családi vállalkozást. Ám most, hogy az apjuk meghalt és kettőjükre hagyta a céget, meg kell próbálnia megbirkóznia mindennel és mindenkivel.

Claire Fisher (Lauren Ambrose) a legkisebb gyerek, aki ráadásul még lány is. Neki már teljesen természetes ez a halottasdi, hiszen ő már ebben nőtt fel. Nem irtózik a halottaktól, de nem is kifejezetten érdeklik. Clairet egyébként szinte semmi nem érdekli, egy átlagos tini, aki mindig saját problémáival van elfoglalva. Egyébként ezekből is van bőven: fiúk, drog, egy bajkeverő szerelmi partner, és a magány.

Ruth Fisher (Frances Conroy) a látszólag tökéletes anya, feleség. Látszólag. Ruth nem jó anya, mert sok mindent nem tud a gyerekeiről, nem igazán találja meg velük a közös hangot és a gyerekek sem adnak sokat a véleményére. Közben kiderül, hogy feleségnek sem volt éppen tökéletes, mivel viszonya volt vagy van. Egyébként ebben az évadban két pasi is küzd érte.

Brenda Chenowith (Rachel Griffiths) egy nagyon furcsa nő, már az első pillanattól fogva látszott, hogy vannak titkai és, hogy nincs ki a négy kereke. Brenda egy repülőgépen ismeri meg a charme-os Nate-et, és azonnal izzani kezd közöttük a levegő. Brenda és Nate egyre közelebb kerülnek egymáshoz, de Natenek is feltűnik, hogy a nőnek nagyon sok titka van. Brenda titkolózik a gyerekkoráról, a testvéréről is...

Billy Chenwood (Jeremy Sisto) azaz Brenda öccse, akiről szintén látszik már messziről, hogy zakkant. Először azt gondoltam, hogy drogos és attól ilyen furcsa, de aztán kiderül, hogy skizofrén. De én mondom elképesztő dolgokat művel és többször veszélybe sodorja Brenda kapcsolatát, sőt az életét is.

Federico Diaz (Freddie Rodriguez)  a Fisher vállalat alkalmazottja, aki a fizikai munkákban segít. Federico zseniális a szakmájában, akár teljesen összeroncsolódott arcokból is szinte sértetleneket varázsol. Amúgy a sorozat legviccesebb karaktere, ezért nagyon megijedtem mikor a konkurenciához szerződik, de aztán szerencsére visszajön.

Az évad végén nyitva maradnak bizonyos kérdések, például, hogy:

  • Mi lesz Nate betegségével?
  • Hogy alakul Nate és Brenda kapcsolata?
  • Visszatér-e még Billy?
  • David és Keith kapcsolata hogyan folytatódik, ha folytatódik?
  • Megtalálja-e Claire az igaz szerelmet?
  • Vajon Ruthnak ki lesz a befutó?

Összességében a Sírhant Műveket csak azoknak ajánlom, akik szeretik a fekete humort és nem ijednek meg a kicsit kényesebb, ritkán ábrázolt témáktól. Azonban a Peter Krause rajongóknak kötelező darab, mert többször is láthatjuk félmeztelenül és romantikus vagy szexuálisan túlfűtött helyzetekben.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről