Game of Thrones 3x10 – Myhsa - Évadzárás

Befejeződött az epikus sorozat harmadik évadja, és milyen remek évad volt ez! Talán az eddigi legkeményebb, ám a zárás – az eddigiekhez képest – nem volt olyan nagy volumenű.
Eléggé visszafogták magukat, bezzeg a 9. részben nem kímélték a nézőket.
Ettől függetlenül újabb kivételes 10 epizóddal gazdagodtunk.

Mint azt ugye tudjuk, a 9. felvonásban ismét megtizedelték a Stark családot, melynek köszönhetően a Polgárháború is véget érni látszik. Jelen állás szerint a Lannisterek egyed uralkodnak Westeros felett.
Minden ellenségükkel leszámoltak, aki megmaradt annak kemény leckét adtak, vagy magukhoz láncolták, illetve fogják. Tyrion azonban nem képes több sérelmet lenyelni, a jövőben szembe fog fordulni családjával, de legalább is meg fogja magát makacsolni, aminek máris mutatkoznak a jelei.
Ebben majd újdonsült felesége, Sansa is komoly segítségére lehet, pláne akkor ha Shae-t elveszíti, hiszen a lány jelenléte veszélybe sodorhatja a kisnövésű Lannistert.
S ha már Lannisterek, akkor Jaime hazatért, bár e tény hatásainak kifejtése a negyedik évadra marad.

Samwell Tarly, az esetlen Varjú pedig összefut Bran Starkkal Éjvárban, aki továbbra is a Falon túlra igyekszik, hogy megkeresse a háromszemű varjút.

Theon szála is tárgyalásra került, megismerhettünk kínzójának kilétét és megtudhattuk, hogy a Greyjoy gyereket nem azért nyösztetik, mert valamivel ki kell tölteni az epizódokat, hanem mert szükség van rá.
A negyedik évadban megtudjuk, miért olyan fontos az áruló személye.

Ygritte és Jon love sztorija is alakulgat, inkább fájdalmas irányba mintsem fordítva, de Havas Jon nem hazudtolta meg esküjét, ám a lányt is szereti.

A kis Arya is eltávolodott a családjától, éppen akkor, amikor azt hihette volna, hogy végre visszatalált.
A Véreb hurcolja magával, kettejük kapcsolata valószínűleg inkább a következő évadban bontakozik ki, a lány jellembeli változásaival egyetemben. Aryát is megkeményíti a vele történtek, kezd kíméletlenné válni és közelíteni az erőszak világához. Párhuzam vonható közte és a Khaleesi között.

S ha már a másik kontinensen sereget gyűjtő szőkeség is szóba került, akkor annyi mondjunk el, hogy mindent ugyanúgy csinál, ahogy eddig. Semmi sem változott. A lányből nő érett, majd hadúr és uralkodó, aki körül egyértelmű kultusz kezd kialakulni.

A rész egyedül azért volt érdekes és egyben furcsa, mert szinte az összes szállal foglalkoztak, olyanokkal is, amelyeket eddig kicsit hanyagoltak. Ilyen volt Stannis történetfolyama is, amit most részletesebben taglaltak. Megint feltűnt Ser Davos, fontosabb szerepet kapott, hiszen segített szegény Gendry-n, aki emiatt esélyt kapott egy következő évadra, ahol talán végre megláthatjuk, hogy miért olyan fontos a karaktere.
Davos küzdelme, hogy urát eltántorítsa a Vörös papnő szándékaitól teljes mértékben sikertelen.
A nő uralja a trónkövetelőt és terveiket egyetlen dolog hátráltatja.
Ez pedig az általános mozgósítás. Mivel az Éjjeli Őrség vezetője üzenetben tájékoztatja, hogy a Holtak megindultak a Fal ellen. S ha megérkeznek, akkor egész Westerosra szükség lesz, ha meg akarják állítani őket.

Ebből látszik, hogy nagyon alakul a történet, az évadzáró talán túlságosan elaprózódott és nem is volt elég ütős az eddigiekhez képest (Sárkányszületés/Holtak masírozása).
Viszont maga az évad elég korrekt volt, középtájékon volt egy kis visszaesés, de azok a részek melyekben kibontakoztatták a Házak közötti intrikákat, a bonyolult szövevényeket, azt nagyon eltalált módon mutatták be. Meg persze azért akadtak meglepő és rejtélyes dolgok is, amik egy még ennél is izgalmasabb, jobb évad ígéretét vetítik előre. S h azt vesszük, hogy a sorozat egyre jobb, akkor jövőre megint páratlan tíz epizódot izgulhatunk végig a valaha készült legjobb fantasy szériából.

A gyors és kifinomult feliratokért pedig köszönet illeti:
Bruzsy-t, Darkspell-t és Falatkát!

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről