Stargate Universe 2x20 - Gauntlet (sorozatzáró)

Vége, ennyi volt! Ismét búcsút kell mondanunk egy olyan sorozattól, amely nem érdemelt kaszát. A Stargate Universe halála úgy tűnik, hogy az egész Csillagkapu birodalom halála is egyben. Egy nagyon régi és hatalmas rajongótáborral rendelkező franchise utolsó példányát láthattuk. A készítők próbálták új irányba terelni a mondanivalót azzal, hogy egy egészen új és eredeti sorozatot alkotnak. A csupán két évadnyi szerepvállalás is bizonyíthatja, hogy nem volt jó a döntés. Bár ez is relatív, a tovább mögött kifejtem.

A média hatalmas gépezetében nem elég egyetlen oldalt megvizsgálnunk, mindig meg kell osztanunk a figyelmünket, hogy átlássuk a teljes képet. Azt írtam, hogy hiba volt ilyen jellegű sorozatot alkotni ezen márkanév alatt. Szerintem én vagyok a széria egyik legnagyobb rajongója, de el kell ismerni, hogy ha a nézőket nem érdekli, akkor minden próbálkozás veszett fejsze nyele. Nagyon nehéz megítélni, hogy hol van a hiba. Talán a mostani generáció már nem kíváncsi az űrkalandokra, vagy egyszerűen csak a sorozat korai szakaszában romlott el minden. Én úgy gondolom, hogy miután magára talált a széria, nagyszerű élvezeti értékkel bírt. Nem örültem volna, ha kapok egy Két pasi és egy kicsit az űrben. Azért hoztam ilyen példát, mert az amerikai csatornákon az ilyen műsorok jelentik a követekndő példát. Ha pedig ez kell a népnek, akkor ezt fogják kapni, az SGU pedig megy a levesbe.

Azért annak legalább örülök, hogy kasza és kasza között is nagy különbségek vannak. Ha megvizsgáljuk, hogy világszerte hányan töltötték le a Stargate Universe részeit, már egyáltalán nem olyan borzasztó a helyzet. Csak sajnos a torrentezők nem fognak előfizetni, nem lesz nyeresége a csatornának.

Én mindenesetre szomorú vagyok az idő előtti zárás miatt, mert az SGU mindig fel tudott dobni még akkor is, ha gyengébb rész következett.

Az évadzáró nagyon odatette magát. Az első szezon fináléjához képest most sokkal többet kaptunk. Évadzárónak kiváló, sorozatzárónak pocsék. Talán ez a mondat fedi legjobban, hogy mit érezhetett egy átlag néző az utolsó képsorok láttán. Szokás szerint nem kaptunk korrekt befejezést. Minden úgy történt, mintha szeptemberben jönne a folytatás. Pedig nagy valószínűséggel nem jön. A csatorna lemondott a szériáról, a készítők pedig nem valószínű, hogy új befektetőt fognak találni.

Ahogy már megszokhattuk, a Destiny állandó készlethiánnyal küzd. Ha ez még nem lenne elég, a drónok a sarkukban vannak. Ha kilépnek a fény feletti sebességből, jó eséllyel a gyilkolásra programozott gépekbe botlanak, akik habozás nélkül végeznek hőseinkkel. Eli és Rush aktívan dolgoztak a problémán. Szerencsére jött némi siker, hiszen egy szubtéri jel segítségével meg tudták állapítani a drónok pontos helyzetét. A felfedezés szinte sokkolta az amúgy is zilált Young ezredest. Gyakorlatilag minden bolygó bellett ott vannak, meggátolva az utánpótlás biztosítását.

Egy meglepő harci jelenetet követően Eli merész tervet eszelt ki. A sztázisfülkéket használva a legénység mély álomba zuhanna 3 évig, közben a Destiny lazán elhagyná ezt a galaxist és megszünne a drón fenyegetés. A problémák és esetleges hibák kivesézése után megkezdődött a sztázisfülkék bekapcsolása. A végére be kellett látnunk, hogy egy füle nem működik, nem lehet tudni, hogy javítható-e. A Destiny minden rendszere két héten belül lekapcsol. Ekkor Young, Rush és Eli voltak még ébren és csupán két fülke maradt a 3 férfi száméra. Valakinek komoly áldozatot kellett hoznia a legénységért. Eli lett az a bizonyos valaki.

A záró képsorok láttán az ember a haját tépte volna kínjában. Sosem tudjuk meg mi lett túlsúlyos matekzseninkkel, azt sem, hogy a hajó kibírta-e a hosszú utat, stb. Egy ízig-vérig drámai befejezés, amely után az emberben nagy üresség támad.

Összességében egy kiváló sorozat nagyszerű évadzáróját láthattuk, amely egyeb sorozatzáró is lett. Nem kaptunk rendes befejezést, de ettől még nagyon szép és megható véget ért ez a széria.

Az egész évadon át tartó gyors és pontos fordítást köszönjük CicMaxnak.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről