V (2009): 2.évad

Véget ért a tavalyi év egyik high-concept sorozatának a Vmásodik évada, mely kegyelem kenyéren jutott tovább, hisz az első évad nézettsége eléggé rossz ómen volt a sorozat jövőjével kapcsolatban, azonban az amerikai abc csatorna megkegyelmezett, s egy rövid 10 epizódos második évad erejéig berendelte a szériát.  Természetesen a második évad se tudott nézettségileg villantani, így feltehetően legkésőbb májusban megkapják a rajongók a lesújtó hírt, hisz előre láthatólag a sorozat nem fogja megkapni a harmadik évados berendelést.

Az első évad nekem sem nyerte el a tetszésemet teljes egészében, hisz jó pár olyan dolog volt a széria első etapjában, ami nem csak nálam érte el az idegesítő szintet. Valahogy sokat is felejtettem az első évad kapcsán, amire természetesen rásegített még az is, hogy bizony a sorozat második etapja midseason-ben idén januárban rajtolt el jó fél éves szünet után, hogy aztán az első évados finálé öt milliós nézettségével robogjon tovább a széria, mellyel sokkal esélyesebb, hogy a második évad tizedik epizódja volt az utolsó rész a sorozat történelmében.
Valahogy sokakkal egyetemben én is lemaradtam arról, hogy a szériával naprakész legyek, így többnyire 1-2 epizódos lemaradásaim voltak. Természetesen az hozzá kell tenni, hogy egyéb elfoglaltságaim miatt voltam ily módon lemaradva, hisz sokakkal ellentétben szerintem a második évad igen is fejlődést produkált az első évaddal szemben, noha ebben az évadban is voltak olyan dolgok, amiktől falnak mentem volna. Függetlenül ettől azért még elnéznék jó pár epizódot a sorozatból.

 

Azt hiszem abban egyet kell érteni mindenkinek, hogy a valahol tényleg egy bugyuta sorozat lehet azoknak, akik mindenben a logikát keresik. Noha én is ilyen vagyok, de valahogy mindig akkor ültem le a sorozathoz, amikor már tényleg le voltam zsibbadva agyilag, vagy csak nem volt kedvem gondolkodni, s így leülni a sorozat mellé bizony ki tudott kapcsolni noha a vérnyomásom kilenc epizód alatt egyszer sem emelkedett 220 fölé az izgalomtól.

Valahogy érződik a sorozatnál, hogy több showrunner is volt, mert legalább négyféle koncepciót villogtattak itt nekünk, amit többnyire a levegőben hagytak vagy pedig elfeledték teljesen. Érdekes dolognak nézett ki ez a "John May Lives" dolog is, de sajnos a készítők szinte teljes egészében elfeledkeztek róla. Ehelyett előhúzták ezt a "ki kell irtanunk az emberi lelket, mert veszélyt jelent a fajunkra" dolgot, melyből építkezett gyakorlatilag az első évad. Bevallom, amit össze nem szerencsétlenkedtek az idegenek azokon én jót röhögtem, mert bizony ez betyárul el lett szúrva, de olyan módon, hogy nem győztem kapkodni a fejem, hogy ekkora sületlenséget meg mertek lépni a készítők. És épp ettől érződött a második évad sok helyen bugyutának, arról nem is beszélve, hogy a készítők sokszor olyan dolgot tettek a karakterekkel, amelyek teljesen feleslegesek voltak arról nem is beszélve, hogy sokszor olyan szituációkba sodorták őket, hogy remek csavar következhetett volna be, de sajnos a készítők nem mertek tökösek lenni. Kár.

Az első évad befejezése nekem kellően elnyerte a tetszésemet. Egy hatalmas fordulatot láttam előre, így örültem amikor már biztos volt, hogy a sorozat visszatér egy második évadra, de sajnos ezt a hirtelen fordulatot öt perc alatt tönkretették azzal, holott az ember azt várta, hogy a második évad elején megkezdődik az emberiség leigázása. De a készítők nem merték meglépni, hanem kimagyarázták magukat és gyakorlatilag onnan folytatódott az egész, ahol abba maradt.

 

Az évad közepétől viszont egész tűrhető lett a sorozat annak ellenére, hogy valahogy a történet előre nem igen haladt. Ellenben a készítők végre volt elég merszük, hogy bővebben foglalkozzanak az idegenekkel, s leginkább azzal, hogy hogyan is néznek ki, melyről teljesen lerántották a leplet az évadzáróban. Feltehetően a készítők érezték a vesztüket, s ezért is merték meglépni az egészet.
Az évad egyik legnagyobb meglepetése  Diana feltűnése volt, aki ugye Anna bebörtönzött anyja. Ami már önmagában is érdekes karakternek bizonyult főleg úgy, hogy a karakter megformálója szerepelt az eredeti V-ben is. Viszont nagy reményeket fűztem hozzá, hogy végre történik vele valami, de sajnos az évadzáróban a karaktert a készítők likvidálták eléggé érdekes módon, hogy aztán megint kapjon a néző egy pofán csapást, hogy egy jó kis puccs kísérletet láthattunk volna, de a készítők nem merték meglépni. Ami egy részről eléggé bosszantó, mert az évadban többször előfordult ez a jelenség, amikor az alkotók belesodortak pár karaktert olyan szituációba, aminek a kimenetele a rajongói elvárás szerint megvalósult volna akkor minden bizonnyal minőségileg sokat javult volna, azonban a készítők inkább csak húzták a dolgokat.

Az évadzáró viszont remekül sikerült még én is élveztem. Nekem sem volt kedvenc karakteremTyler, s nekem egyáltalán nem is hiányzott, amolyan felesleges kerék volt eddig is. De meglepődtem ,hogy mennyire irritálja a sorozat nézőit, hogy folyamatosan azt várják, hogy mikor írják ki végre karakterét a sorozatból. Minden bizonnyal sok néző vágott volna eret magán, ha végül legdurvább dolog, ami történik vele az évad során az, hogy levágják a haját. Nos, a készítők tökösek voltak, s szépen az évadzáróban vérfürdő keretében véget vetettek a karakter életének.

 

 

A második évad befejezése pont olyan volt, ahonnan tényleg lehet már valami értelmesebb irányba menni, s bizony hatalmas minőségi mélyrepülés menne végbe, ha egy esetleges harmadik évadban mindezt meg nem történté tennék a készítők, mint ahogyan lazán feloldották az első évad remek befejezését öt percben. És igen valahol most mutatkozott meg, hogy igenis van potenciál a sorozatban persze kérdés az, hogy kaphatunk-e ilyen nézettség mellett újabb folytatást, vagy örökre eltemethetjük a sorozatot?

Az évad ugyan nem váltott napvilágot, viszont sokat fejlődött az előzőhöz képest. Sajnos ez nem mondható el a CGI-ről, mert az valami borzalmasra sikeredett, ami főleg az évadzáróban látszott erőteljesen főleg az utolsó öt percben. Persze ilyen évadzáró után megbocsájtható, de egy esetleges folytatás esetében viszont valamit művelni kell a szériával, mert látványilag valóban botrányos felé mozog az egész, s egy sci-fi sorozatnál azért nem mindegy milyen megoldásokkal találja magát szemben az ember főleg, ha egy országos adóról van szó és/vagy HD-ben tekinti meg az ember az esetleges epizódokat.

Ha nem is most, de legkésőbb májusban kiderül, hogy a sorozatra igényt tart-e a csatorna, vagy megy a süllyesztőben, bár inkább az utóbbi sanszos. Bár összevetve elmondható, hogy a V ilyen befejezés után lazán megérdemelne egy folytatást.

 

 


0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről