Supernatural 8x12 - As Time Goes By

Most kissé fejvakarósan állok neki eme cikk megírásának, mivel ritkán látni olyat, ami a mostani epizódban történt. Azon túl, hogy nagyon jó kis részt szolgáltak fel, még arra is maradt elég energia, hogy az egész sorozatot alapjaiban rázzák meg és új távlatokat nyissanak. De miért az évad közepén? Mit is akarnak kihozni ebből a szezonból a készítők? Volt egy olyan érzésem, hogy sutba dobják az eddig megtett utat és próbálnak belegyömöszölni egy újabb szintet, egy újabb problémakört. Kifejezetten érdekes részt láthattunk.

Igazság szerint nekem nagyon is tetszik az irányvonal, sok potenciál rejlik benne, ha ügyesen bánnak az írók a pennájukkal.

Visszaköszönt a korai évadok kezdése, ismerős szöveggel, még ismerősebb összevágott jelenetekkel. Ekkor már sejthető volt, hogy a család kerül előtérbe, de azt szerintem kevesen gondolták, hogy ilyen aspektusban.

A lényeg, hogy a készítők behoztak a semmiből egy új csoportosulást, az egyetemeseket. Ők amolyan őrző szerepet töltöttek be egészen az ’50-es évekig. Mondjuk úgy, hogy a hierarchiában a vadászok felett álltak, sok trükköt tudtak és védelmezték az embereket a szörnyekkel szemben. Nem feltétlenül harcos, inkább intellektuális emberek gyülekezete volt a titkos szervezet, amely a jelenre annyira kihalt, hogy senki a világ nem tudta, hogy valaha is tevékenykedtek. Magyarul a készítőknek eddig eszükbe nem jutott ilyen szervezet létrehozása a sorozat univerzumába.

Mindezt az időutazó nagypapa tolmácsolta nekünk, aki maga is egyetemesként tengette napjait és arra számított, hogy a fia, John Winchester is követi példáját. Nem így lett.

A titkos társaság mellé kaptunk egy egészen új szintre emelkedett démont is, konkrétan az elsőt, akit nem ölt meg a fiúk pengéje. Nocsak. Ez az Abaddon nevű nőszemély sokban hasonlított a hagyományos démonokhoz. Ő is szereti a falhoz vagdosni a Winchestereket. Ellenben jóval több trükk lapul a tarsolyában és szinte sebezhetetlen. Itt elmélázhatunk azon, hogy az idők kezdete óta vadásszák őt az arkangyalok, Dean pedig egy suhintással elintézi. Kac-kac.

Szóval a démon követte Henry Winchestert a 2013-ba, hogy elvegyen tőle egy aprócska kis szelencét, amely a kulcs a titkos társaság összeharácsolt motyóihoz. Vagyis az emberiség legmagasabb szintű tudásának a kapuját nyitja. A végjáték irtó sablonos lett, de legalább a dobozka megmaradt, ezzel teljesen új szintre emelve a sorozatból még kipréselhető sztorit.

Maga a rész egyébként remek szórakoztató faktorral bírt, a Dean és Henry párbeszédeket öröm volt hallgatni. A kötelező poénok nem maradtak el, mégis átjött a darkosabb hangulat. Csak azt nem értem, hogy miért az évad közepén kell ilyen gigantikus változásokat eszközölni? Abban sem vagyok biztos, hogy minden rajongóból örömujjongást fog kiváltani mindez, hiszen elég nyögve-nyelősen lehet ezt az egész katyvaszt elfogadni.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről