Skyfall - 007

Bár nem vagyok egy nagy Bond fan, úgy döntöttem mégis csak megnézem az újabb darabot, elvégre a Casino Royalt és Quantum csendjét is láttam. Egyik sem varázsolt el, mi több, az utóbbin el is aludtam.
A régi Bond-mozik hangulatát nagyon szerettem, de amióta Daniel Craig alakítja Ian Fleming legendás kémét, azóta a Bond-széria sem olyan, mint volt.

Több szempontból is különös volt ez a film, melyekre majd ki is fogok térni.
Azonban a kezdés, ahogy az lenni szokott, elég hatásvadász. Bunyó a vonaton – a vészféket senki meg nem húzná, annak ellenére, hogy a fél vonat romokban. Nagyon hatásos, csak kár, hogy ilyenből is látunk egy évben vagy százat.
Bond nagy erőkkel igyekszik pépesíteni egy alakot, aki egy lemezt lopott el, melyen az ügynökök listája (jaj, a klisé!) található. Aztán úgy adódik, hogy a főhős mellé adott, tapasztalatlan ügynöknő agyonlövi – véletlenül – a partnerét, aki ezért vízbe zuhan és eltűnik.
Ezt követi egy tipikus Bond-főcím, amiből tizenkettő egy tucat. Minden film ilyesmi főcímmel bír, ugyanazt a sémát követik, de legalább ez és a zene megőrizte a régi mozik hangulatát.
Ezekért egyébként 5 Oscar jelölést kapott az alkotás.

A lista rossz kezekbe kerül, (terror már megint) hősünk azonban nem halt meg, hogy is halhatna?
Csupán eltűnt egy kis időre, lazít egy kicsit, mivel erősen kiégőben van és azt sem vette jó néven, hogy a sajátjai kis híján kinyírták. De kötelességtudó és hazafi ügynökként visszatér, amikor új fenyegetés jelenik meg a horizonton. M (Judy Dench) is meginog pozíciójában.
Persze az egész mögött egy régi ügynök áll, bizonyos Silva (Javier Bardem). Őt viszont egy újabb klisé motiválja, a bosszú. Karakterét enyhe őrület aurája lengi körül, kicsit teátrális, azonban Bardem remekül hozza a figuráját, bár a Craiggel közös homokos affért nem tudtam hová tenni.
Az vajon mire kellett, és az öreg James reakciója is eléggé véleményes…

Lényeg a lényeg: A cím. Vagyis a Skyfall.
Melyet már az elején emlegetnek, de csak a produkció fináléjára derül ki a jelentése. Ez viszont olyasmi, amire eddig Bond-moziban nem volt példa.
Feltárták a titokzatos karakter múltjának egy szeletét, sőt kicsit el is dagonyáznak benne.
Ilyen „lelkizésre” eleddig nem volt példa, szokatlan is egy kémfilmben, pláne ha az a kém, James Bond.
Egyszerűen nem illik a képbe.

A Skyfall nem igazi Bond-film. Nem csak, hogy Craignek nem áll jól a szerep, de még akad jó pár apróság, ami nem idézi fel a régi alkotásokat. Nem méltó utód.
A sztori sem valami összeszedett, egyedül Bardem karaktere működik benne. Ez a múlt firtatás nem fér össze a karakterrel. Szokatlan, ráadásul merőben felesleges, nem kötődik a fő szálhoz.
Istenigazából Bond lány sem volt ezúttal, pedig az is elemi része volt a filmeknek.
Ezek miatt a Skyfall, egy nézhető, akció dús alkotás, nem mondanám, hogy nézhetetlen, de mint egy ilyen nagy múltú széria folytatása… silány.
Gyenge, felületes történet, gyenge főszereplő, fura húzások, melyek összezavarják a Bond-mozik kedvelőit. Egyszer, aztán soha többet.

5

Merőben érdekes , hogy sokak

Merőben érdekes , hogy sokak egybehangzó véleménye (természetesen az enyém is ) gyökeres ellentéte a fentebb fanyalgó és nyilván rég kiégett és frusztrált kritikusénak . Jó film , Daniel Craig tök jó (modernebb és realisztikusabb) Bond . Pierce Brosnan volt nyálas és buzis , továbbá silány 007-es ... de nincs is kedvem folytatni . Au revoir "csajok" !

A-fraid képe

Állj közénk,

Állj közénk, csatlakozz!
Lehetsz a stricink! :D

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről