Felültetve (Setup)

Bruce Willis és 50 Cent egy filmben? Persze, hogy felkapja a fejét az ilyesmire az ember. Nem a rapper volt az első és nem is ő lesz az utolsó, aki azt képzeli, hogy ha sikeres a zeneiparban, akkor majd a filmipar is jól fog állni neki.
Ez ennyire nem egyszerű és ez csodálatosan kiderül ebből a filmből is.
Egy hamisítatlan, koppintásokból felépülő, B-kategóriás mozi.

Ahogy Ryan Phillipe, úgy Willis is meg-megfordul mostanában a másodvonalbeli filmek világában. Mindkét színésznél megfigyelhető kissé a Nic Cage-effektus, bár talán még nem annyira előrehaladott az állapotuk. Annyi szent, hogy 50 cent mellé kellett valaki, akit színésznek lehet nevezni, másként a film eladhatatlan. A rappernek nem ez volt az első filmje – a többi is hasonlóan gyenge – és meglehet, hogy eltart még egy darabig, mire rádöbben, hogy a mozgókép nem neki való.

A sztori szerint három kölyökkori jó barát összeáll és kiviteleznek egy rablást, minek tárgya egy táskányi gyémánt. Azonban egyikük (Phillipe) gonosz tervet dédelgetve átveri a társait és megöli őket.
Egyedül a – stílszerűen golyóálló – Fifty éli túl a leszámolást.
El is határozza, hogy bosszút áll és visszaszerzi a köveket. Nagyvonalakban ennyi az egész.
Persze mindezt megspékelték – hogy azért annyira unalmas ne legyen – némi Guy Ritchie utánérzéssel, illetve a történetbe is belepakolták pár szálat, de a fene tudja minek.
Némelyik teljesen értelmetlen és felesleges, nem vezet sehová. Nem gondolták át ezt eléggé, amikor megírták a forgatókönyvet. Bár ha azt vesszük a készítők se túl tapasztaltak és nem is tartoznak Hollywood krémjéhez. Ami persze még semmit se jelentene, de az egyikük első könyves író, a másikuk meg egy kaszkadőr koordinátor. Még ez sem lenne gond, de az ebből a filmből is jól látható, hogy amit csináltak az nem jó. A mozit majd egy éve láttam és szinte semmire sem emlékszem.
A cirka 30 szavas jegyzetemből merítve írom ezt a kritikát.
Vagyis lejegyeznivaló sem akadt túl sok a produkcióval kapcsolatban.

Fifty karaktere nekilát az őt „megillető” javak visszaszerzésének, a bosszúállásnak, ám ebben egy bérgyilkos is akadályozza, illetve a helyi nagykutyának (Willis) is felkelti az érdeklődését, akit nem hagy hidegen a területén zajló eseménysorozat. Pláne, hogy egy csinos kis összeg áll a dolgok középpontjában.
És persze az orosz maffia is érintetté válik.
Azt hiszem, nem is kell tovább taglalni, hogy mennyire igyekeztek kitölteni mindenfélével a mozit.
Ez nem nagyon vált be, mert szörnyen unalmas az alkotás, még akkor is ha felfedezhető benne néminemű Guy Ritchie-is humorkodás. Igyekeztek majmolni az angol rendezőt, de ez sem vált be.

Összességében az egész filmre elmondható, hogy nem vált be. Unalmas, gyenge – minden téren – még a jobb színészek is rosszak, Curtis Jacksonról, vagyis az 50 centes rapperről nem is nagyon beszélnék.
Az ürge megtévedt, ha azt hitte, alkalmas színésznek.
De még a karaktere is ügyetlenül kidolgozott, egyszerre akarták erkölcsössé és rosszfiúvá tenni.
Az egyrészt egy ilyen filmben nem fér el, másrészt egy ilyen szerepre a zenész teljes mértékben alkalmatlan. Akciófilmnek nem igazán jó, (őszintén nagyon semmilyen műfajban nem állná meg a helyét) de még a drámai, krimi jellegzetességei sem illeszkednek jól.
Valahol nagyon elszúrták ezt a filmet, még pedig ott, hogy a készítők nem voltak alkalmasak az elkészítésére.

3

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről