Ismeretlen férfi (Unknown)

Izgalmas, pörgős, meghökkentő. A hős, a megmentő, a gonoszok legfőbb ellensége. Az utóbbi években jobbnál jobb filmekben szerepelt a Golden Globe-díjas, valamint más, egyéb filmművészeti elismerésben, jelölésben részesülő Liam Neeson.

Vannak olyan színészek, akik valamilyen módon szinte mindig képesek megtalálni a remek minőségű stábbal fűszerezett élvezetes forgatókönyvet. Leonardo DiCaprio, Christian Bale, vagy éppen egyre inkább az ügynökök hősévé formálódott Liam Neeson is, véleményem szerint az utóbbi években szembetűnően jó produkciókban szerepeltek. A több mint 60 éves, tehetséges színész idősebb korára is kiemelkedően teljesít akciófilmekben, valamint pörgő thrillerekben, sci-fi művekben, sőt, talán még jobban képes megformálni a karakterét, mint korábban. Az Elrabolva című film, amelyben szintén a neves aktor szerepel, egy szinte tökéletesre sikerült mozi sorozat kezdete, folytatása. Az előző alakításaiban többnyire pozitív szerepet töltött be, talán a legérdekesebb történetekben. A sztori, a rendezés, maga az egész film, nagyon lendületes, élvezetes. Fantasztikus jeleneteket tartalmaz, az üldözéses kaladoktól kezdve a verekedős részeken át mindegyik kitűnően lett megkomponálva.
Egy házaspár érkezik meg a berlini repülőtérre, Dr. Martin Harris, valamint Elizabeth Harris (January Jones), akik látszólag egy biotechnológiai konferenciára érkeztek. A „látszólagos” szerep az, ami különlegessé teszi a történetet, ami persze, a film elején nem is nyilvánvaló. A sztori rejtelmessége, a kifürkészhetetlensége az, ami fordulatossá teszi az egész művet, az események jól követhetők. Alapvetően a bonyodalmat egy elvesztett aktatáska okozza, amelyben olyan iratok találhatóak, amikkel főhősünk többszörösen is képes igazolni magát. Majd elindul a menekülés, közben pedig a nyomozás, hogy kiderüljön, valójában ki is Martin Harris (Liam Neeson), aki végül is egy autós balesetben vesztette el az emlékezőképességét. Nehéz kissé írnom erről a produkcióról, mivel több olyan rész is tarkítja, amely meghökkentő, és bizonyos esetekben 180 fokos fordulatot vesz a történet. Egy biztos, a néző semmivel sem tud meg többet az események előrehaladtával, mint a főhős, az emlékek visszatérésével, az állítólagos Dr. Martin Harris-szel együtt lepődünk meg a helyzet alakulásán. Kissé olyan ez, mintha mi is belebújtunk volna a kutató biológus testébe, és a publikum is része lenne az életének. Ebből kifolyólag többnyire egyetlen szálon folyik a történet, majd később, a tetőpontnál már több szereplő is bekapcsolódik a folyamatokba.


Mivel Németországban, Berlinben játszódnak az események, így stílszerű volt olyan színészeket választani, akik maguk is németek, vagy legalább is német akcentussal rendelkeznek. Nos, ez a rendkívül jó ötlet sikeresnek látszik. A Hitler bukása című filmben, magát, Hitlert is alakító színész, a többszörösen, filmes díjakkal is kitüntetett Bruno Ganz zseniálisan jeleníti meg az egykor keletnémet, a Stasi szolgálatában tevékenykedett titkos rendőrnyomozót, aki karakterében mára kiöregedett, megkeseredett, és érzi, a hidegháború idején elkövetett szörnyűségek, valamint káros szenvedélye általi betegsége lassacskán a halálba kísérik. A kulcsmfigurák egyike, a többszörösen is kitüntettet Frank Langella által megszemélyesített karakterhez fűződik. A kezdetben pozitív, majd negatív szerepet betöltő, a történet legnagyobb fordulatát előidéző Rodney Cole, csak kevés ideig mutatkozik meg, ugyanakkor fellépése a mű alakulását tekintve sorsdöntő. Dr. Martin Harris segítője, egy bosnyák származású, Berlinben dolgozó fiatal lány, Gina (Diane Kruger), akit az emlékeiben összezavarodott ismeretlen férfi több veszélyes kalandba is belesodor. A korábban más emlékezetes produkcióban, többek között a Trója, A nemzet aranya, a Becstelen Brigantyk, valamint a Lélegezz! című filmekben is játszó német származású színésznő, ebben a 113 perces thrillerben is megfelelően alakította karakterét. A történetet fergeteges autós üldözések, verekedéses jelenetek ötvözik, amelyek szintén gondoskodnak a magas fokú szórakoztatásról. Úgynevezett üresjáratok, vagy unalmas, és haszontalan jelenetek nem igazán lelhetők fel. Egy fontos biológiai felfedezés bejelentése a tét. A kérdés csak az, hogy sikerül e véghezvinni a tettet, vagy a borzalmas terv, a célszemély megsemmisítése sikeres lesz.

A film alap sztorija egy 2003-as francia regényen alapul, amelynek eredeti címe Hors de moi, angolul: Out of my head. A Didier van Cauwelaert által írt könyvből létrehozott mozit a spanyol származású Jaume Collet-Serra rendezte, aki többek között korábban a Viasztestek, a GÓÓÓL 2, valamint az Árva című produkciók megalkotását is navigálta. Azt is mondhatjuk, hogy ez egy multikulturális mozi, mivel a teljes stáb szinte minden egyes tagja más és más nemzetiségű. Angol, francia, japán, kanadai, illetve amerikai segítők egyaránt közreműködnek a film elkészítésében.

További információ a port.hu, valamint az imdb.com oldalán olvasható.

 

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről