Így neveld a sárkányodat(How to Train Your Dragon)

Ha már elkezdtem itt sárkányozni, akkor kerüljön sor a másik sárkányos rajzfilmre is. Szintén az idei filmtermést gyarapítja a Dreamworks újabb műve, melyben egy kisfiú és egy sárkány barátságát kísérhetjük figyelemmel.
A Jópofa – faktor, ami az ilyen filmek legfontosabb eleme, itt lényegesen magasabb, mint a Sárkányvadászok esetében.

Így neveld a sárkányodat! :D

A helyszín Hibbant sziget, ahol bizony vikingek élnek, a főszereplő narrációján keresztül ismerhetjük meg a helyet. Ez a főhős Hablaty, egy nem hétköznapi viking. Ő gyenge, nyeszlett, szerencsétlen, emellett kovács inas, nem harcos, bár minden vágya, hogy ő is harcolhasson és megölhessen végre egy sárkányt. Ugyanis a falujukat rendszeresen portyázó sárkányok tartják rettegésben, immár évszázadok óta. Így telnek a mindennapok errefelé, amíg egyszer egy ilyen támadás során Hablaty meg nem sebesít egy legendás, sosem látott sárkány fajtát, egy Éjfúriát.
Persze senki sem hisz neki, még hatalmas apja sem, aki mellesleg a falu vezetője.
Hogy megszerezze végre apja elismerését, belevág a Viking tréningbe, ahol meg kell tanulnia sárkányt ölni.
Elég poénosak ezek a tréningek, hiszen rögtön a mélyvízbe dobják a gyerekeket. Eközben a főhősünk megkeresi a sebesült Éjfúriát, hogy végezzen vele, de nem képes rá. Inkább tanulmányozni kezdi, majd segít neki, hogy ismét repülhessen, eteti és végül összebarátkoznak.

Sárkány barátján, Fogatlanon, keresztül megismeri a sárkányokat, rájön a trükkökre, amivel hatástalanítani lehet őket, anélkül, hogy bántaná bármelyiket is.
Megkezdi hát a viking gondolkodás megreformálását… és közben a csinos Asztridot is magába bolondítja.

A rajzfilm kellemes szórakozást nyújt másfél órára – ez azt jelenti, hogy elejétől a végéig jópofa, mosolygásra késztet. Én szinte végig mosolyra húzott szájjal ültem.
Nem nélkülözi a sablonokat, mi több mindent bevet e téren, ám mégis az ember képtelen megállni, hogy ne kuncogjon a jeleneteken.
A megvalósítás, a látvány – mint ilyen filmek esetében szokott – egészen káprázatos.
Amikor Hablaty és Fogatlan először indulnak hosszabb repülőútra, az valami elképesztően gyönyörű.
Emellett a karakterek, bár klisé mind, mégis nagyon szimpatikusak és szerethetőek.
Ezt a filmet bátran megnézhetik a gyerekek is, míg a Sárkányvadászok valahogy komorabb hangulatú.
A már említett jópofa – faktor, szerencsére itt elég magas, számtalan sárkány fajjal találkozhatunk és mind kivétel nélkül egyszerre aranyos, jópofa, vagy félelmetes. Attól függ mit követelt meg a helyzet, a jelenet.
Ez a sokszínűség egyébként az egész filmre is igaz. Remek ötletekkel tarkították ezt a történetet és így a sablonok sem annyira zavaróak.
A vége persze a legnagyobb sablon, ám ennek ellenére igen látványos és tetszetősen oldották meg a feladatot. Remek részekből építkezik fel a film, maga a történet is kidolgozottabb és megfoghatóbb, mint a Sárkányvadászok esetében. Felhőtlenül lehet rajta szórakozni.

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről