Féktelen Harag (Drive Angry)

Egyszerűen remek. Mármint az a tény, hogy megint sikerült remekül beleválasztani és egy olyan filmmel eltölteni a délelőttömet, ami hatalmas beharangozásának és mutatós trailerének dacára egy kalap sz@ß$! Maximum az idegeim szabadulnak el, nem pedig a pokol. Persze mutatós meg pörgős mondanák sokan. Ha valakit nem zavar, hogy tulajdonképpen semmiről sem szól és csupán egy közel két órás vérhalmaz, akkor mindenképpen ajánlani tudom.

Tovább...

A történet egy sima bosszú köré fonódik. Ezt az írók egy kis pokollal, régi izomkocsikkal, szökevényfelkutatóval, sátánista szektával, bosszúéhes rendőrökkel,egy csecsemővel, szőke pincérnővel, sok golyóval és még több vérrel akarták feldobni. Mindezt persze 3D-ben, mert az a menő manapság. Pláne egy bizonyos jelenetnél lehet ez izgalmas, amikor is kiderül, hogy pokolból szökött - nem is tudom konkrétan milyen névvel lehet illetni szegény Ketrec Nikolas úr karakterét – hullaként kefélés közben bárkit ki lehet nyírni. Csak azt nem értem, ha a csaj végig élvezi a dolgot, legalábbis úgy tűnik, akkor miért kell a végén visítani? Az utolsó csávó halála ennyire megrázhatta? Mert tényleg nem mindegy, hogy 15 vagy 16 ember hullik el körülötte. Ha esetleg mégsem tetszett neki, akkor még mindig bevethette volna a titkos fegyverét: „Drágám most ne, mert fáj a fejem és amúgy is elég kemény műszakom volt!”. Hát nem csodás, hogy az elvetemült felnőttfilmkészítők malmára is hajtották egy kicsit a vizet. Talán egy új műfaj megszületésének lehetünk tanúi.

Letudva a polgárpukkasztás részét a filmnek vegyük kicsit szemügyre az egyéb összetevőket is. Konkrétan a semmitmondó alakításokra gondolok. Némely esetben erősen elgondolkodtam, hogy ez most komoly vagy valami paródia? Emlékeztetett a Machete-re azzal a különbséggel, hogy azt a filmet nem szánták komolynak. Azt hiszem 2011-ben már nem menő egy akció mozit telepakolni kliséktől hemzsegő jelenetekkel, ötlettelen dialógusokkal, lerágott történettel. Meg kell említeni, hogy a mi kedves Mahone ügynökünk alakítása volt az egyetlen igazán élvezhető színészi teljesítmény. Habár személye teljesen fölösleges volt, azt leszámítva, hogy a már már vér nélkül töltött jelenteket feldobja egy kis ..., el nem hinnétek: vérrel, mert nehogy egy pillanatra ketchup nélkül maradjunk. Mágusként is láthattuk. Mindig volt ideje elővarázsolni kamu FBI igazolványát egy érméből, amit persze a hülye rendőrök meg is vártak.

A többiek teljesítménye leginkább egy Asylum filmbe volt illő. Ennél azért többet lehetett volna elvárni ilyen kaliberű színészektől. Szegény Nicholas mostanság nem tudja kiválasztani a tuti befutó scripteket. Peter Morse sajnos hozza a formáját. Mondjuk sosem a hatalmas drámai érzéke miatt kapott szerepeket. Leginkább lövöldöznie kellett. Most még azt sem tudott. Hát hova jutottunk, ha már ő sem tud lövöldözni? Ez már a biztos nyugdíjazás jele lehet.

Az egyedi momentumnak szánt pokol tulajdonképpen nem is szerepelt, csupán említés szintjén. A pokolból való nagy szökést letudták egy két utalással. Lehet én tudom rosszul, de mintha ez lett volna az egyik leginkább reklámozott vonal. Azaz nem akarok hülyeséget mondani, hiszen egy fajta keretet adott a történetnek, ugyanis ezzel kezdődött és ezzel végződött. Jó tudni, hogy a leghíresebb bukott angyal gyermeki lélekkel rendelkezik. Máskülönben miért csinált volna egy leginkább legóhoz vagy egy több ezer darabos 3D kirakóshoz hasonló hidat bejáratként a birodalmába? Ennyi volt a pokol. Láttunk már jobbat is.

Az is furcsa, hogy a pokolszökevény nem lő rendőrökre. Bizony. Biztos attól tart, hogy a pokolra jut. Inkább lője le szegény pincérlányunk. Persze az ő szerepe is kérdése, hiszen a történetet nem nagyon vitte előbbre. Az a duma meg, hogy eddig nem volt semmilyen célja az életben, de most már van teljesen kikészített. Mégis milyen életcél lehet az amikor rendőrgyilkosként kell majd menekülnie élete hátralevő részében. Ráadásul aki mindebbe belerángatta visszamegy a pokolba. Szóval számára nincs igazán happy end.

Lássuk a szektát. Inkább félkegyelműek társasága, mint komoly szekta. Mint tudjuk vakok közt félszemű a király. Ez itt is igaz, annyi különbséggel, hogy szegény Jonah Kingre mindent lehet mondani csak azt nem, hogy sátánista. Leginkább egy borneói fejvadásztörzs főnöke lehetne. Ki az a hülye aki egy emberi combcsontból készült sétapálcával járkál? Vagy ettől kellett volna éreznünk, hogy mekkora a hite a sátán iránt? Egyszóval szánalmas.

Pozitívumként meg kell említeni a képi látványvilágot. A kamerakezelés tényleg jó. Legjobb jelenet a könyvelő kiszállása a kamionból. Ezzel a mutatvánnyal úgy tűnik Bruce Willis új vonalat teremtett, hiszen ő művelt hasonlót a Red című filmben.

Röviden ennyit szerettem volna a nagyérdemű tudomására hozni. Tudnék mit írni még, de a kedvét sem szeretném elvenni senkinek, aki még ezek ellenére is azt mondja: ez jó film. A rendező személye mondjuk elég baljóslatú volt. Egy értelmes filmet nem készített eddig. Nem meglepő, hogy ez sem vált azzá.

3

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről