Death Note

A történet középpontjában egy Yagami Light nevű fiatalember áll, aki nem mindennapi „ajándékot” kap egy halálistentől, amit aztán saját kedve szerint használhat fel.

Azt hiszem sok ember toplistáján szerepel ez az anime, méltán népszerű darab, amely az emberi lélek mélységeibe vezeti el a bámészkodót, miközben egy gigantikus macska-egér játékban mutatja be a főszereplőket.

Szóval a történet Japánban játszódik a XXI. század elején. A halálisten, Ryuuk szándékosan az emberek világába ejti a halállistáját, amit egy Yagami Light nevű középiskolás talál meg. Ez a látszólag ártalmatlan füzet nem mindennapi képességekkel bír. Akinek beleírják a nevét meghalt. Van még ezen felül néhány megkötés, de ez most nem annyira érdekes. Light eltökélt szándéka, hogy újraformálja a világot, megbüntesse a gonoszokat és az új világ istenévé váljon.

A fiatalember olyan sebességgel kezdi irtani a bűnözőket, hogy az felkelti a hatóságok érdeklődését. Alapjáraton az áldozattal szívroham végez ha Light nem adja meg a halál okát és körülményeit. Ő megelégszik ezzel a változattal, mindenkit infarktus ragad el. Az internetezők körében egyre népszerűbbé válik a titokzatos igazságtevő, akit egyszerűen Kirának neveznek el.

A rendőrség tehetetlen, fogalmuk sincs ki áll az egész mögött, pláne milyen módszereket használ, hiszen nem is kell érintkeznie az áldozattal. Két kitétel azért mégis akad. A lista birtokosának tudnia kell a célszemély valódi nevét és azt kell belevésnie a füzetbe. Ezen kívül ismernie kell az áldozat arcát.

A hatóságok a titokzatos és rendkívül éles eszű L-től várják az ügy felgöngyölítését, aki készséggel segít is amiben tud. A történet szépen kibontakozik és eljutunk a 37 részes sorozat legjobb epizódjaihoz, amikor Light és L macska-egér játékot játszik egymással. L végig sejti, hogy csak Yagami Light lehet Kira, de minden erőfeszítése kudarcot vall.

A készítők nagyszerűen bemutatták, hogyan csap össze két átlagon felüli intelligenciával rendelkező egyén más-más oldalon. Light egy igazi gonosztevő, megátalkodott és elvetemült alak, aki szemrebbenés nélkül hazudik bárkinek, hogy elérje célját. A sztorinak mégis ő a hőse, vele kell azonosulnia a nézőnek. A másik oldalon ott van L, aki ugyanolyan éles eszű és megalkuvást nem tűrő, mint Kira csak éppen a jó ügy szolgálatában.

Úgy nagyjából a 25. részig éreztem azt, hogy lehengerlő sorozattal van dolgom, ahol minden tökéletesen a helyén van, álmodni sem lehet jobb történetet. Innentől kezdve viszont egészen más irányt vesz a mondanivaló, L meghal, Light győz. Túlságosan alárendeltek mindent a drámának a készítők, kiírták a legjobb karaktert és olyannal pótoltál, aki stílusban teljesen ugyanolyan, de sokkal érdektelenebb kiadásban. Itt kezdett el lejtmenetet venni a sorozat és habár a hátralévő részekben is történtek nem várt események, valami mégis megtört.

A nagy finálé aztán hozta az extázist, nagyszerűen megkomponált véget ért a sorozat, de valahogy az embernek hiányérzete támad ha az utolsó néhány epizódra tekint vissza. Mégis tanulságos, hogy miként változtatja meg az embert a hatalom, hogyan lesz valakiből röpke néhány év alatt megalomániás pszichopata sorozatgyilkos.

Bátran merem ajánlani minden anime kedvelőnek ezt a sorozatot, mert az apróbb hiányosságok ellenére sem fog csalódni.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről