Casablanca (1942)

Engem ért a megtiszteltetés, hogy írhatok erről a filmről, amit méltán tekinthetünk a filmtörténet egyik leghíresebb és talán legelismertebb gyöngyszemének. A rendező a magyar származású, Kertész Mihály volt, aki olyan életművet vonultatott fel maga után, amit bárki megirigyelhet. Többek között ő rendezte az 1914-es Bánk Bánt, és csak a hollywoodi karrierje során, több mint száz filmet rendezett. A film „mindössze” három Oscart söpört be:

  •   Oscar-díj a legjobb filmnek  Hal B. Wallis, producer
  •  Oscar-díj a legjobb rendezőnek  Kertész Mihály
  •  Oscar-díj a legjobb adaptált forgatókönyvnek  Julius J. Epstein, Philip G. Epstein és Howard Koch

Tovább...

A történet a második világháború idején játszódik, a francia gyarmatként számon tartott Casablancában, valamint egyszer-egyszer a németek által megszállt Franciaország is felbukkan a főszereplők visszaemlékezéseiben.

Casablanca egyfajta menedék a koncentrációs táborok elől menekülőknek és a mindazoknak, akik ellenzik a háborút, de találkozhatunk kitoloncolt emberekkel is, mint például Rick (Humphrey Bogart), a főszereplőnk. Rick Casablancában talált otthont, miután kitoloncolták az Egyesült Államokból, majd Franciaországból is. Itt nyitott egy éttermet, ami a fekete útlevél kereskedelem egyik központjává vált.  Ricket mindenki egy kiégett és goromba embernek tartja, mindaddig, míg fel nem bukkan Ilsa (Ingrid Bergman), egy fiatal hölgy az étteremben, oldalán Victor Lászlóval. Victor a franciák elsődleges célpontja, és mindenáron kézre akarják keríteni a háborúellenes tevékenységeiért.

A filmet olyan zseniális mellékszereplők és karakterek teszik tökéletessé, mint Sam, a fekete bárzongorista, aki egyfajta szócsőként is funkcionál. Nem mellesleg ő Rick hűséges barátja, aki már Franciaországban is mellette volt, majd elkísérte Casablancába. De nem elhanyagolható kulcsszereplő a francia csendőr, Reanult, aki mondhatni egy kis híd Rick és a hivatal között. Szinte a film elejétől érzékelhető, hogy nem egy gonosz szándékú ember, de nem akar emiatt bajba keveredni, viszont próbál mindig kiskapukat keresni. Ez vezet majd a film végkifejletéhez is, de azért most ne ugorjunk annyira előre.

Mivel a filmet 1942-ben készítették – ekkor ugye még javában tartott a háború – a hitelessége szinte megkérdőjelezhetetlen. A háború kimenete ekkoriban még igencsak kérdéses volt, azonban az nyilvánvaló, hogy a németek hatalmas előnyben vannak. Így nem véletlen, hogy felbukkan Strasser őrnagy, egy keménykezűnek mondott náci őrnagy, aki mindenáron kézre akarja keríteni Victor László.

Mivel a filmet főként romantikus filmként is számon tartják, ezért illene néhány mondatot rászánni. Mint kiderül Ricknek és Ilsának története volt, már Casablanca előtt, ám ez egy különös esemény folytán félbeszakadt. Mint kiderül, Victor és Ilsa házasok, ám akkoriban Ilsa úgy tudta, hogy Victor egy koncentrációs táborba került, ahonnan igencsak kétséges volt a szabadulás. Egy nap azonban kiderül, hogy mégiscsak kiszabadult, így Ilsa kénytelen volt visszamenni hozzá. Ezután Rick Casablancába utazik, és mélyen elfolytja az érzelmeit. Ekkor azonban felbukkan Ilsa és az érzések felszínre törnek. Mindketten harcolnak az érzelmeikkel és az általuk helyesnek tartott dolgokkal, és emiatt végülis teljesen kétes marad a történet kimenetele.

Végezetül pedig egy érdekes tény: Az American Film Institute (AFI) 2005-ben összeállított listája alapján hat, a filmben elhangzó mondat is bekerült minden idők száz leghíresebb filmidézete közé, így a Casablanca listavezető helyet vívott ki magának az idézetek számát illetően. A következők kerültek fel a listára:

"Here's looking at you, kid" - Rick Blaine mondja Ilsa Lundnak

"Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship."- Rick mondja Renault kapitánynak (Claude Rains), egyben a film befejező mondata. Szintén elhangzik Emir Kusturica 1998-as, Macska-jaj című filmjében, utalásként a Casablancára.

"Play it, Sam. Play 'As time goes by "- Ilsa mondja Samnek

"Round up the usual suspects"- Renault kapitány a reptéren mondja, Strasser meggyilkolása után.

"We'll always have Paris"- Rick mondja Ilsának a reptéren.

"Of all the gin joins in all the towns in the world, she walks into mine"- Rick Samnek.

9

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről