Boszorkányvadászat (Season of the Witch)

Nicholas Cage nem nyugszik, míg teljesen el nem ássa magát és karrierjét, hiszen a Mocskos zsaru – New Orleans utcáin után megcsillant némi reménysugár, hogy a kopaszodó színész visszatalál önmagához.
E film ékes példája annak, hogy benne ragadt a felejthető popcorn-mozik posványában. Ezen túlmenően meg kell hagyni, hogy ez az alkotás nem egy katasztrófa.

Büszkeségre (?) adhat okot, hogy ezt a történelmi – fantasy – kalandfilmet bizony-bizony nálunk forgatták. Legalább is jó részét. Nem is olyan borzalmas, egynek elmegy, bár a történet sem kifejezetten eredeti, a befejezést meg igazán elbaltázták.
Dúl a Setét Középkor, miközben mi megismerjük az előzményeket, ami pár boszorkánygyanús nőszemély kivégzése. Ez a kezdőpont.

A következő képek már a főszereplőket mutatja be. Az angyalian fürtös Cage egy rettenthetetlen és becsületes lovag, aki még teljes lovagi láncvértben is úgy ugrabugrál, mintha csak aerobikozna.
Ő Behmen-t alakítja, aki hű társával, Felsonnal (Ron Perlman) megelégelik az egyház etikátlan hozzáállását, viselkedését a Keresztes hadjárat alatt és dezertálnak.
Ez is olyan bűzlő sablon… Cage besokall, mert gyerekeket és nőket öletnek le vele.
A film első hat perce után „meglepett” – Perlman láttán – az az ismerősen kellemetlen érzés, hogy ez nem lesz túl jó film. Ehhez képest olyan komoly csalódást nem okozott az alkotás.

A dezertőrök lelepleződnek és életükért, bűnbocsánatért cserébe el kell kísérniük egy ketrecbe zárt nőt egy bizonyos kolostorba, ahol el kell végezni egy rituálét. Ez a nő pedig a Fekete Boszorkány (Claire Foy), akit a pusztító Pestisért okolnak. Átoknak tartják a járványt, melyet a banya szabadított rájuk.
Azt hiszem ezek után nyilvánvaló, hogy boszorkányvadászatról itt szó sincsen.
Stílszerűen inkább Boszorkánykíséretnek kellett volna keresztelni ezt a produkciót…

A készítők még megkísérelték rejtélyessé, kétségessé tenni az ifjú banyát, ám ez nem sikerült.
A kétely, miszerint boszi-e a boszi, egy pillanatig nem hordoz meglepetést.
Az egész lényegében arról szól, hogy elkísérik a kordén utazó kislányt ehhez a kolostorhoz.
Egyáltalán nem tartozik az izgalmas, vagy fordulatos mozik közé, hiszen érdektelen, feszültségmentes események követik egymást. A legizgalmasabb, legelnyújtottabb, legfeszültebb rész a kordé áttolása egy ingatag és rossz állapotú függőhídon…

A befejezés pedig pont olyan mérsékelt és súlytalan, mint maga az egész film.
Teletömték közhelyekkel, tipikus karakterek, gyenge színészek, egy alapvetően tartalmatlan történet, mely ha jobban belegondolunk egyszerűen unalmas.

A Boszorkányvadászat egy elviselhető, nem bosszantó fantasy-be hajló történelmi kalandfilm, de semmilyen nyomot nem hagy maga után, gyenge produkció, amit nem hinném, hogy kétszer is érdemes lenne megnézni. Ez is meg volt, nem volt szép, se jó, de túl vagyunk rajta.
Mi lett belőled Nicholas?

3
wouhn képe

Nekem tetszett.

Nekem tetszett.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről