Változó Szerelem (Flipped) 2010

Rob Reiner egy remek filmet adott ki a kezéből, én ugyan nem szoktam túl sok romantikus filmet nézni, de ebben az esetben nem bánom, hogy adtam egy esélyt a mozinak. Egyrészt mutatós IMDB értékeléssel bír (7,5), másrészt főszereplői gyerekek. Tehetséges gyerekek, a rendezővel és stábjával kiegészülve ,Wendelin Van Draanen regényét úgy vitték vászonra, hogy azt egy kellemes, fogyasztható, aranyos, de egyben szomorkás meseként kapja meg a néző.
Bennem a régi Eric Kastner olvasmányok hangulata éledt újra…


Én nem igen szoktam e műfaj képviselői közül válogatni, mert nem kedvelem és már nagyon untatnak a sablonjai. Rob Reiner neve azonban (Becsületbeli ügy,
A bakancslista, Szerelem a Fehér Házban, Tortúra, stb.), mint ahogy az a felsorolt pár film alapján is látható, valamelyest garanciaként szolgálhat a minőségre.
És a Változó szerelem nem vall kudarcot.
Nem mostanában láttam a témában olyat, ami megközelítené a színvonalát.

Alapvetően egy gyerekszerelem története, ami boldog és drámai pillanatok keserédes keveréke, és ez a mix mértékletes, nem a cukrozott limonádé típus, amitől már fél óra múlva szétolvad az agyad a műanyag nyáktengertől. Egy stílusos, igényes, szórakoztató és megmosolyogtató alkotás.

„Az első szerelmet sosem feleded.”

A helyszín egy kellemes, nyugalmas kisváros Amerikában, ahol a népek békésen éldegélnek fehér kerítéssel határolt telkükön. Minden idilli és szép, ahogy azt megszokhattuk az ilyen helyektől.
Még kölyökként költözik ide a Bryce (Callan McAuliffe) és rögtön megjelenik a lány, aki majdan megkeseríti és édesíti az életét. Ez a kislány a szomszédban lakik és Juli Bakernek (Madeline Carroll) hívják. Ragad a fiúra, mint a pióca, és ennek oka, hogy reménytelenül beleszeretett első látásra.
Telnek-múlnak az évek és egyfajta különös barátság szövődik a két srác közt.
Amíg a lány fülig szerelmes a fiúba, addig Bryce kerüli, és ki nem állhatja Julit.
Életüket, persze az iskolán kívül más is nehezíti, a Baker család sorsa nem könnyű, hiszen szegénységük mellett még az apa (Aidan Quinn) szellemileg visszamaradott testvérének ápolására is időt és pénzt kell szánniuk.
Miközben a környező lakók előítéleteit és lenézését is el kell viselniük.
Ennek rabja Bryce is, aki a szülők (Rebecca De Mornay, Anthony Edwards) véleménykülönbségének megtestesülése. Erre remek példa a tojás ügylet, hiszen Juli tiszta jó szándékkal hordja neki a tojásokat, de ő rendszerint kidobálja őket, csupán azért mert a tyúkól úgy néz ki, ahogy egy tyúkólnak ki kell néznie, illetve a ház előtti gyep elhanyagolt. Ám Bryce-t szinte végig bántja a lelkiismeret és csak akkor döbben rá, hogy milyen remek lány Juli, amikor az már lemondott róla.

A Változó szerelem egy jól megkomponált mozi, amiben ideálisan vegyülnek a mindennapos drámák, a gyermeki mókázással és a romantikus mondanivalóval. Tulajdonképpen egy szimpatikus mese, melyben két gyerek furcsa és hosszadalmas egymásra találását mutatják meg a nézőnek.
Reiner remek húzása – amellett, hogy egy jó történethez nyúlt -, hogy egyszer Bryce szemszögéből mesél, aztán meg Juli szemén keresztül látjuk az eseményeket.
Nem ritkán ugyanazon történéseket, mellyel sajátos íze lesz a történetnek. A más módon megélt azonos szituációk pikantériája nagyon jót tesz az egyébként naiv sztorinak. Hiszen be kell látni, hogy a realitás faktor nem túl magas, bár lehet, hogy csak én vagyok cinikus. Mégis, ez egy olyan emberi történeteket bemutató, kellemes néznivaló, ami jó érzéssel tölti el az embert. Hangulata magával ragad, és a szomorúbb részek ellenére a végeredmény mégis mosolygásra késztet.
Reiner nem akármilyen munkát végzett, a két gyerekszínész sem piskóta, pláne a jól összeválogatott felnőttek támogató játéka mellett. Jó történet, remek kivitelezés, azt hiszem ez a film bárkit képes megérinteni, ami a mostani felületes, látszatimádó világunkban szívmelengető élmény.

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről