A nagy Gatsby (The Great Gatsby)

A nagy Gatsby című regény repítette F. Scott Fiztgeraldot a pályája csúcsára. A történetben minden benne van, amit amerikai álomnak lehet nevezni. Ezt a remekművet újra a mozivászonra álmodta Baz Luhrmann.

http://www.youtube.com/watch?v=DP4HjDNCijw

rendező: Baz Luhrmann
író: F. Scott Fitzgerald
forgatókönyvíró: Baz Luhrmann, Craig Pearce
zeneszerző: Craig Armstrong
operatőr: Simon Duggan
producer: Lucy Fisher, Catherine Knapman, Baz Luhrmann, Catherine Martin, Douglas Wick
vágó: Jason Ballantine, Jonathan Redmond, Matt Villa

szereplő(k):
Leonardo DiCaprio (Jay Gatsby)
Carey Mulligan (Daisy Buchanan)
Tobey Maguire (Nick Carraway)
Isla Fisher (Myrtle Wilson)
Joel Edgerton (Tom Buchanan)
Amitabh Bachchan (Meyer Wolfsheim)
Jason Clarke (George Wilson)
Callan McAuliffe (fiatalkori Jay Gatsby)

A film a 20-as évekbe kalauzol minket, ahol feltárul előttünk az ambíció és a hatalom világa. Bemutatja a korlátlan lehetőségekkel kecsegtető Amerikát, ahol nincsenek gátak és lehetetlenek. A film XXI. században élő emberek számára is fontosnak számítő kérdéseket boncolgat. Megvalósítható a lehetetlen? Tudunk-e élni az újrakezdés lehetőségével?
A történet magávalragadó, szerethető és csábító az egyszerű földi halandók számára.A történet narrátora Nick Carraway, aki elmeséli, hogy a Gatsby-vel kötött barátsága, hogyan változtatta meg az életét.
A főszereplő Jay Gatsby, aki New York környéki kastélyában él, a múltját homály fedi, vagyona ismeretlen eredetű. Különös, magányos férfi, aki nagyon tud élni, ennek ékes bizonyítéka, hogy hétről hétre luxus partikat szervez, ahol a város krémje pezsgőtől bódult állapotban a gátlásokat levetkőzve hajnalig bulizik.
 
Egy napon megismerkedik Nickkel a szomszédjába költözött hétköznapi életet élő, brókerként dolgozó sráccal. Neki árulja el, hogy furcsa szokásainak hátterében a fiatalkori szerelme áll. Egész életét arra tette fel, hogy őt visszaszerezze.
Ám amikor találkozik a lánnyal és annak férjével a történet más irányt vesz, mint ahogy azt évekig tervezte. A szerelem újra fellángol, a problémát csak az jelenti, hogy Gatsby felépített egy álom világot, arra azonban képtelen, hogy bárki kedvéért ezen egy hajszálnyit is változtasson. Ennek köszönhetően drámai fordulatot vesznek az események, a határtalan boldogság illúziója szertefoszlik és helyébe lép a szürke komorság.

Baz Luhrmann beleszövi a filmbe a Moulin Rouge erotikus, kicsapongó party hangulatát, valamint a Rómeó és Júlia tragikus szerelem érzését.
Leonardo DiCaprio személyesíti meg a legösszetettebb karaktert, így a Django elszabadul után újra megcsillanthatta színészi zsenialitását. Nagyszerűen alakítja a szegény sorból származó fiúcskát, aki elemi erővel próbál beilleszkedni a társadalomba, a sima modorú, gazdag úriembert, a szeretett hölgyért bármire képes szerelmes férfit, az álomvilágban élő kisfiút...Nem fér kétség hozzá, hogy a film sikere részben neki köszönhető.

A filmet a zene teszi még varázslatosabbá. Jay-Z, Kanye West, Beyoncé & André 3000, Lana Del Rey, Gotye és a The xx színesítik a zenei palettát, akik egyedi stílusú átdolgozásaikkal még közelebb hozzák a nézők számára a 20-as évek zenéit.
http://www.youtube.com/watch?v=yoj2I6ZJLx8
http://www.youtube.com/watch?v=O9xKZPd4w3A
Hogy kiknek ajánlom a filmet? Romantikusoknak, álmodozóknak, zene fanatikusoknak, party arcoknak, de leginkább azoknak akik egy pár óra erejéig belekóstolnának a 20-as évek gazdag, pazar és féktelen világába.

Kapcsolódó linkek:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Great_Gatsby_(2013_film)

http://sorozatportal.hu/content/csod%C3%A1latos-p%C3%B3kember-amazing-spider-man-2012-%C3%BAjrat%C3%B6ltve

9

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről