A majmok bolygója 3. - A menekülés

Aki látta a második részt, joggal kérdezheti, hogy miként születhetett meg a harmadik? Nos, az alkotók nem tétlenkedtek, eldöntötték, hogy a sikeres franchise-nak folytatódnia kell. Egy egészen új megközelítést kapunk, amely némi kockázattal is jár, mivel le kell cserélni a jól bevált formulát, de ugyanakkor az újdonság varázsával hat. A kocka most megfordul, a beszélő majmok látogatják meg az emberek által uralt Földet.

Egy évvel a kimondottan élvezetes második rész után már be is mutatták a harmadikat, ahol a főszerepet az előzményekben megismert Cornelius és Zira kapta. A Föld elpusztult a rakéta-isten robbanása következtében, de három majom megmenekült a végítélet elől. Dr. Milo, Zira, és Cornelius épp Taylor ezredes űrhajóját tanulmányozták, amikor felrobbant a bolygó, visszarepítve őket a '70-es évekbe.

Lehetne vitatkozni azon, hogy ez mekkora ökörség, de a sztori szempontjából épp kapóra jön, másrészt valahogy mégis csak kellett folytatni a történetet. Tényleg kellett, mert ez a rész még elég jól sikerült néhány apróságot leszámítva.

Miután partot érnek Amerikában, a három emberszabásúról hamar kiderül, hogy folyékonyan beszélik az angolt, ráadásul sokkal intelligensebbek sorstársaiknál. Érdekes, hogy lefutjuk ugyanazokat a köröket, mint az első részben, csak pontosan fordítva. A díszlet, a környezet más, de a történések igen hasonlítanak a korábbiakhoz. A néző azon izgulhat, hogy vajon az ember jobb-e a majomnál, vajon más vége lesz ennek a kalandnak?

Engem egyedül az itt-ott fellelhető buta jelenetek kergettek az őrületbe. Beszél, intelligensen viselkedik a majom, de a közvetlen közelében lévő bizottsági tagok el se hiszik, amit látnak. „Biztos van itt egy hasbeszélő.” Biztos is, persze. Ezen kívül az első részhez hasonlóan az ember várná, hogy amikor szorult helyzetbe kerülnek hőseink, akkor a megfelelőképpen cselekedjenek, erre semmi. Igazából ezek csak apróságok, de néha nagyon zavartak.

Az ember és a majom közötti párhuzam sok mindenre utalhat. Beleláthatjuk a két szuper hatalmat, a Szovjetuniót és Amerikát, akik között nagyon feszült volt a viszony akkoriban. Két tábor, akik teljesen más értékrendet képviselnek, de ugyanúgy viselkednek. Hangoztatják, hogy ők civilizált népség, pedig semmivel se jobbak az ellenlábasnál. Ahogyan az ember se jobb a majomnál a mi esetünkben. A kezdeti jókedv és befogadás alábbhagy, amikor a kormány megtudja az igazat. A jövő nem éppen úgy fest, ahogy ők elképzelik.

A film tetőpontján a majmok számítanak az első számú közellenségnek, akiket minden eszközzel meg kell állítani. Különös tekintettel Zira születendő babájára. Talán ha az ember nem ilyen agresszíven lépett volna fel, máshogy alakul a jövő. A végkifejletben Cornelius és Zira meghalnak, de gyermekük életben marad. A fiatal anyuka kicseréli egy cirkuszban született kis majommal. Tudja, hogy csak így védheti meg fiát.

Összességében egy elég erős filmet láthattunk, amely valamivel elmarad az első kettő teljesítményétől, de ha a kerek egész történetet nézem, akkor egy nagyon fontos epizód, ahol elkezdődik minden.

6

Nagyon jó film! :)

Nagyon jó film! :)

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről