Vakító fehérség(Whiteout)/A hideg kilel tőle!

Én nagyon vártam, hogy megnézhessem ezt a filmet. A trailer annyira sejtelmes volt, hogy elhitette velem, hogy ez a képregény adaptáció (Greg Rucka és Steven Lieber készítette) még jó is lehet. Dominic Sena rendező úr egy jócskán átlag alatti produkcióval próbált meg elkápráztatni. Az előzetesből ugyan nem derül ki, de ez a film egy krimi.
Vagy legalábbis annak szánták…

Hidegrázás, libabőr…

Nem volt szerencsém a fent említett képregényhez, de ennyire rossz nem lehetett.
Nekem komoly sokkot okozott fa ilm. Még a ’szar film’ címkén is erősen elgondolkodtam…
Az egész kezdődik azzal, hogy egy orosz repülőgép lezuhan az Antarktiszon. Az elején ezt persze nem kötik az orrunkra, hiszen ez mindennek a lényege. Pedig ha megteszik, a filmen sokkal többet nem rontott volna. Eztán csak a helyszín marad, de hosszú évek telnek el. Egy kutatóközpont életébe tekinthetünk bele, pontosabban a helyi rendfenntartó, egy rendőr marsall, Carrie Stetko (Kate Beckinsale) tusolását nézhetjük végig. Persze semmi extra látnivaló, de higgyétek el, ez a film legizgalmasabb jelenete!
Nem tréfálok, egyszerűen elképesztően unalmas ez a mozi.
Az összes fordulat teljesen hatástalan.
Nem sok olyan film volt, amit ilyen méla unalommal néztem végig.
A főhősünket még merőben felesleges és érdektelen emlékképek is kínozzák.
Dominic Sena nagyon mellélőtt ezzel a mozival, valahogy mindent sikerült elrontania, vagy ami más filmeknél működik, azt itt rosszul, nem helyén kezelni. Lásd bevillanások…
Pedig minden adott lenne egy remek történethez:

Az Antarktisz végtelen hómezői, ahol senki nem hall, vagy lát meg, ha elkeveredtél.
Ahol ol
yan hideg van, hogy még kabátban is percek alatt halálra fagysz. Egy rémesen embertelen hely, ahol senki sem tudja teljesen kiismerni magát.

A telepet is lassan kiürítik, hiszen jön a téli időszak, amikor hat hónapig senki sem marad a bázison.
Ekkor történik egy különös eset, találnak ugyanis egy gyanúsan alulöltözött hullát kint a jégen.
Hogy került oda? Ki az? Mi történt?
Számolatlanul jönnek a kérdések, de a választ szokás szerint nem kapjuk meg azonnal.
Stetko fogja magát és úgy dönt, itt marad a telepen, hogy kivizsgálja az esetet. Egy gyilkosságot nem lehet ennyiben hagyni. Át is megy egy másik, orosz bázishoz, ahová a nyomok vezetnek és valaki megkísérel végezni vele. Megérkezik az ENSZ ügynöke is, Robert Pryce (Gabriel Macht).
Együtt állnak neki nyomozni, megtalálják a régi repülőgépet, a miértekre továbbra sincsen válasz, de még csak haloványan sem dereng semmi. A maximum, az ösztönmélyi sejtelem kategóriájába esik.
Sajnos az izgalmasnak szánt helyzetek egy pillanatig sem izgalmasak,
a feszültségnövelő eszközök – mint amilyen a 20 órájuk van mindenre rájönni és elkapni a gyilkost, mert evakuálják a bázist - nem emelik az izgalom szintjét. A film egyszerűen képtelen hatást kifejteni.
A hajsza a gyilkos után egyszerűen unalmas, a jelentőségteljesnek szánt „kergetőzés a viharban” jelenet is röhejes. Az alapkoncepció, hogy irgalmatlan vihar van és kizárólag a karabinerek és a kihúzott kötélrendszer segítségével lehet közlekedni egyik helyről a másikra, egy remek ötlet.

Ebben az esetben mégis egy ügyetlen és unalmas bohóckodás lett belőle. Hogy lehet az, hogy amikor a kötél elszakad már, vagy kikapcsolják a karabinert, már repülnek is, mint a hópelyhek, de ha rögzítve vannak a kötélpályán, máris egy meteorológiai béke szigetére kerülnek, ahol nem rángatja őket a szél.
Ha a szél olyan erős, mint amilyen, akkor az a kötélzettel együtt kellene rángatni őket, nem igaz?
Mindegy is, a film nem ettől rossz. Ez esetben arról van szó, hogy rossz a forgatókönyv és ahhoz is szörnyen rosszul nyúltak hozzá.
A gyilkosság leleplezése olyan meglepő, mint télen a hóesés.
És mindezek után kiderül, hogy mi van a dobozban, ami az orosz gépen utazott…
A film stílszerűen némi sarki fény mutogatásával zárul, de az legalább szépen néz ki.
Egy pillanatig se higgye senki, hogy ez a film jó. A közepes kategóriát derék módon alulmúlja.
Persze láttam már sokkal rosszabbat is, de ilyet, amiben képtelen voltam felismerni a krimi műfaj sajátosságait, hát ilyet még nem. A film nagyon gyenge, a story összeszedetlen, az egész film valahogy szétesik, miközben nézi az ember. Ja, és még unalmas is!

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről