American Horror Story: Asylum 2x04-05 I am Anne Frank Pt 1, Pt 2

Végre valahára megkezdték az AHS-mozaik tisztázását – legalább is részben – és ennek köszönhetően bizonyos aspektusok érthetővé váltak, az összefüggések is átláthatóbbá váltak. Ahogy tavaly, úgy idén is kijöttek a készítők egy dupla epizóddal, illetve egy történettel a történetben szállal, ami jól illeszkedik az alap sztoriba és segített felfedni pár apróságot, és még érdekesnek is bizonyult.
Bevonták a híres történelmi személyiséget Anne Frank-et.

Tavaly Halloweenre időzítették a dupla epizódot, idén ez később érkezett, de volt annyira jó, ha nem jobb, mint az előző. Az biztos, hogy a második évad sztorija sokkal komplexebb képet mutat és kezd megvilágosodni az is, hogy emögött tisztességes és lelkiismeretes munka áll, szóval kár volt aggódnom. Persze ez még nem jelenti azt, hogy a dolgok végkimenetele elnyeri majd a tetszésem, elvégre az első évad befejezése sem volt a szám íze szerint való.

A két epizód történetét egy új és célzott szereplő megjelenése köré építették fel, aki nem volt más, mint a híres Anne Frank a náci szörnyűségek krónikása és a zsidó nép egyik modernkori mártírja.
A fiatal lány naplója alapján (ami bestseller lett) a haláltáborok szörnyűségei sokkal közelebb kerültek az emberekhez. Persze ennek hitelességét is bírálták, de e kritikának nem célja ebben megmerülni.
A lényeg annyi, hogy Briarcliffbe új páciens érkezik, aki Anne Frank-nek (Franka Potente) nevezi magát és azzal az ideával traktál másokat, hogy ő az az ismert fiatal lány, aki naplót vezetett a zsidó üldözésekről, majd túlélte az auschwitzi haláltábort és Amerikába jutott a férje által.
De nem ez a lényeg, hanem hogy felismeri Arden doktorban az egyik náci orvost, aki kísérleteket végzett az ottani foglyokon. Ezzel újabb táptalajt ad Jude nővér gyanakvásához, aki akcióba is lép, hogy az igazságra fényt derítsen. Ennek folyományaként a nővér és a doki között még kiélezettebbé válik a helyzet, továbbá kívülről is megszorongatják a jó öreg doktort, de megtudjuk, hogy a monszinyor teljes mellszélességgel kiáll mellette és támogatja a fura kísérleteket.
Azt hiszem ebben is jobban meg fogunk még merülni a továbbiakban, de egyelőre e téren nem sok előrehaladás tapasztalható. És ha már itt tartunk, akkor meg kell említeni azt is, hogy Arden nyaka körül hamarosan szorulhat a hurok. Már eleve a nyakán van a rendőrség, valószínűleg Jude sem fogja ennyiben hagyni a dolgot – akármennyire is maga alatt van jelenleg – és még a balsorsú Shelley is kijutott az intézményből, még ha segítséggel is. De mivel rajta is végrehajtotta különös kísérletét a doktor, hát igen csak eltorzult és nagy riadalmat keltett odakint.

Ahogy azt a készítőktől megszokhattuk, korántsem teszik egyértelművé se a doktor náci mivoltát, se Anne Frank személyét, hiszen befut a már említett férj is, aki másmilyen mesével áll elő, mint amit a neje mondott.
Ennek következményeként Jude meginog és visszatér régi életmódjához. Azt hiszem az Anne Frank történetszál ezzel be is végezte, valószínűleg csak annyi szerepe volt, hogy felkavarják vele az (egyébként sem) állóvizet és beindítsák az eseményeket.

Más részleteket azonban tisztáztak. Kit és újdonsült barátnője (Lizzie Brocheré) egymásba gabalyodik, aminek az lesz a vége, hogy sterilizálásra utalják be őket.
De legalább a lány háttértörténetét teljes mértékben letisztázzák, míg Kit meginog hitében.
Egyre inkább hajlik arra, hogy elfogadja, ő Véres arc, annyi nő brutális gyilkosa.
Ebben persze Dr. Thredsonnak is komoly szerepe van, hiszen szembesíti a fiatalembert tetteivel.
És persze ez a doktor sem olyan tiszta, mint ahogy azt eddig gondoltuk volna.
Sőt visszatekintve, teljesen érthetővé válik a karakterrel kapcsolatos csavar, ami sajnos kissé kiszámítható.
Ő és Lana Winters összefognak, hogy a nő kijusson a diliházból és megírhassa az intézmény falai közt zajló események hű krónikáját és bezsebeljen egy Pulitzert.
Ám az 5. epizód vége nyilvánvalóvá teszi, hogy mindkét karakter más irányba tart, mint azt eddig vártuk volna.
Ezáltal kérdésessé vált, hogy a sorozatgyilkos történetszála hogyan kapcsolódik a folytatásban az egészhez.

Mary Eunice nővér ugyan háttérbe szorult az elmúlt két epizód során, de azért nem tétlenkedett.
Azonban egyre inkább kétséges, hogy jellemének pálfordulásában a Sátánnak szerepe lenne.
Kezdem azt hinni, hogy a 2. epizód ördögűzése csupán egy kis érdekesség volt, egy hangulati elem, bár még van hátra az évadból, bármi lehetséges. Lehet, hogy csak kispadra kerül a nővér.

A földönkívüliek azonban egyáltalán nem tűntek el. Rövid időre jelennek meg és teljesen érthetetlen, hogy kapcsolódnak ehhez az egészhez, de rendre megjelennek.
Ezúttal egy újabb karakter tapasztalta meg a velük való találkozást.
Remekül halad a széria, ez kétségtelen, szerencsére elkezdték a tisztázást is, hiszen ez a zavaros komplexum már kezdett bosszantóvá válni. Azért persze hagytak jócskán homályos részeket, de legalább tisztába raktak pár karaktert és a sztori javára válik. De a legnagyobb előnye ennek az egésznek mégis csak az, hogy a tisztázások ellenére még bármerre haladhatnak az események.

0
wouhn képe

Sátáni-ufó-náci-doktor. Ki

Sátáni-ufó-náci-doktor. Ki akarna ennél többet? :)

Egyébként tök egyértelmű, hogy az ufóban Adolfék vannak, akik csupán meg szeretnék hosszabbítani herr Arden szerződését.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről