A Negyedik - I am Number Four (2011)

Ajánlom azoknak a tiniknek, akik unják a vámpíros filmeket, vagy akik Robert Pattinson vagy Taylor Lautner helyett, most egy szőkésbarna magas izmos srácért rajonganának! Azoknak is, akik szeretik Timothy Olyphantot, akit leginkább a Törvény ember (Justified) című sorozatból ismerhetnek! John Smith azaz a Negyedik megpróbál átlagos életet élni egy gimnáziumban, csakhogy ő nem olyan mint egy átlagos tini! Nem pattanásos, nem félénk, nem visel SZTK keretes szemüveget. Magas, izmos jóképű srác bizonyos különleges képességekkel! Izgalom, harc, szerelem, helyes pasi, dögös csaj, jó motor. Kell ennél több? Nekem mondjuk igen...

Lehetséges, hogy a tinitársadalmat nemrégiben beszippantó vámpírok kora lejárt, és a vérszívók helyébe a földönkívüliek lépnek?! D. J. Caruso a Negyedik című film rendezője tett egy kísérletet erre. Szerintem nem túl sok sikerrel. Az tény, hogy a főszereplő tinilányok kedvence lesz, de ez egyenlőre kevés ahhoz, hogy a Twilight (Alkonyat) helyébe lépjen!

John Smith (Alex Pettyfer) élete (bármennyire is szeretné) nem átlagos. Ő egy földönkívüli. Korábban egy Lorien nevű bolygón élt, de a mogok, azaz a Mogador bolygó lakói leigázták a hazáját, így menekülnie kellett. Összesen kilencen hagyták el Lorient és menekültek a Földre, csakhogy a mogok a nyomukban vannak! John három társát már megölték, ő a Negyedik. Van egy védelmezője is, mint mindannyiuknak. A védelmezők dolga, hogy bármi áron megvédjék a menekülteket. Henri (Timothy Olyphant) is bármit képes lenne feláldozni vagy megtenni Johnért, szinte a fiaként szereti őt. Csakhogy John egyre nehezebben viseli az állandó költözködést, amire azért van szükség, hogy ne találjanak rá a mogok. Henri (eddigi összes) házukban nagyon durva biztonsági rendszert épített ki, emellett John nem járhat sehova, nem barátkozhat senkivel, nem lehetnek róla fotók az interneten stb. Most egy Ohio-i kisvárosban telepednek le. John mindenáron iskolába szeretne menni, azt hiszem már ebből is látszik, hogy Földön kívüli. Melyik tini szeretne önszántából suliba menni? Henri mindenféle rossz előérzete ellenére elengedi a fiút, azzal a feltétellel, hogy John ne tűnjön ki semmivel a többiek közül, próbáljon átlagos fiú lenni, ne keltsen feltűnést. Mondjuk ez nehéz lehet egy olyan külsejű srácnak, mint John.

Ahogyan vártam John már az első nap feltűnést kelt. Összebarátkozik a suli lúzerével, Kevinnel (Patrick Sebes) meg is menti őt azoktól, akik bántják. A fiút Ufónak csúfolják a társai, mert az apja (és ő is) valószínűleg túl sok X-aktát nézett és emiatt mániákusan hitték, hogy létezik Földön kívüli élet. Kevin apja már nagyon régen eltűnt, a fiú szerint az ufók rabolták el, de a kisváros lakói szerint csak magára hagyta a fiút. De nem csak Kevin figyel fel az új fiúra, hanem Sarah (Dianna Agron) is. Sarah (aki egy fotózással foglalkozó művészlélek) és John nagyon gyorsan közel kerülnek egymáshoz.

Eközben látjuk, hogy néhány rosszarcú (ami ez esetben szó szerint értendő) alak keresi a fiút és egy szőke hajú nagyon csinos lány (Teresa Palmer) is a nyomában van. A furcsa alakok mögött egy hatalmas furgon is jön, aminek már a látványától is futkosott a hátamon a hideg, mert tudtam, hogy ebből előbb utóbb valami nagyon rusnya dolog fog előjönni!

John nem sejti, hogy mennyien vannak a nyomában így próbál hétköznapi életet élni. Iskolába jár, szerelmes, barátja is lesz, és még egy kutyát is maga mellé fogadhat. Minden rendben is menne, ha nem lenne Mark a helyi gimnázium vagány fickója. Ő folyamatosan piszkálja Kevint, és mivel Sarah az exbarátnője, így az új szerelem kibontakozása sem tetszik neki. Többször beleköt Johnba, aki ekkor döbben rá bizonyos különös képességeire pl. kéken világít a keze.

A mogok rátalálnak Johnra, elrabolják Henrit. A kisváros seriffje ezalatt terroristának kiáltja ki Johnt. Így a fiúnak ki kell mentenie védelmezőjét, és menekülni a rendőrök és a mogok elől. Innentől kezdve a film nagyon gyors tempóba vált, végre izgalmassá válik! John megszökteti Kevin segítségével Henrit, de nem túl jól sül el a dolog. Sőt!

A mogok üldözik, a rendőrség a nyomában, de John mégis azzal foglalkozik, hogy bebizonyítsa Sarahnak az ártatlanságát! Visszamegy a lányhoz és ekkor indul a kaland, együtt menekülnek el a mogok elől! Már szinte kilátástalannak tűnik a helyzet amikor megérkezik az a bizonyos szőke hajú lány. Mint kiderül, ő a Hatodik. Káprázatos jelenet, amikor a két harcos küzd a mogok ellen, földig rombolva az iskolát.

Az már biztos, hogy lesz folytatása a filmnek, mert semmit sem zárnak le. A kérdés csak az hogy hány részes folytatásra számíthatunk?! Hiszen ott van még az Ötödik, a Hetedik, a Nyolcadik és a Kilencedik. A másik ami felmerült bennem, hogy annak mi lesz a címe? A Negyedik 2 vagy az Ötödik? Sok sok megválaszolatlan kérdés, amire valószínűleg csak a film készítői tudják a választ. Mindenesetre én megnézem majd a következő részt is, mert már kíváncsi vagyok mi lesz ebből!

3
A-fraid képe

Kemény földönkívüliek, akik

Kemény földönkívüliek, akik szépek, erősek, szuperképességeik vannak és... a szerelem náluk örökké tart! :D
Van, akinek ezt még beveszi a gyomra?

hát igen elég meseszerű és

hát igen elég meseszerű és legalább olyan valóságos, mint egy tini fiú aki úgy néz ki mint ez a srác :P különben ha valakinek örökké tart a szerelem, az tényleg földönkívüli :D

A-fraid képe

Azt hiszem, találóbban nem is

Azt hiszem, találóbban nem is mondhattad volna! :D

Arról, hogy ez meseszerű,

Arról, hogy ez meseszerű, csak annyit, hogy a Piroska és a farkastól a Predatorig az összes kitalált történet mese. Legfeljebb nem mesének, hanem thrillernek, horrornak... stb. hívják. És nem kell támadni az örök szerelmet, mert a remény hal meg utoljára, és lehet, hogy valaki pont erre vágyik. Meg miért lépne ez a story a vámpíros történetek helyére? Van, aki ezt szereti, van, aki azt. A filmipar mindenkinek megadja a magáét, csak győzzünk válogatni. Jó szórakozást a filmhez annak, aki szereti, és kerülje, aki nem.

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről