Óz, a hatalmas (Oz: The Great and Powerful)

A nagy illuzionista

Sam Raimi leporolta a majd hetvenöt éves filmklasszikust és sárga kövekkel kirakott úton vezet minket a fantázia cukormázas birodalmába. A megszokott Dorothy sztorira számítók hoppon maradnak, viszont aki a gyerekkorából jól ismert mese előzményére kíváncsi, az jó helyen jár.

http://www.youtube.com/watch?v=9XrS7NYik5M
 

rendező: Sam Raimi                                                                                                          szereplők:
író: Lyman Frank Baum                                                                                                James Franco (Óz)
forgatókönyvíró: Mitchell Kapner, David Lindsay-Abaire                                Michelle Williams (Glinda)
zeneszerző: Danny Elfman                                                                                              Rachel Weisz (Evanora)
operatőr: Peter Deming                                                                                                   Mila Kunis (Theodora)    
producer: Joe Roth                                                                                                             Abigail Spencer (May)
vágó: Bob Murawski                                                                                                         Zach Braff (Frank / Finley hangja)
                                                                                                                                                   Bill Cobbs (Master Tinker)
                                                                                                                                                   Martin Klebba (Nikko)

Óz, a csodák csodája című klasszikusra a mai napig sem volt hatással az idő vasfoga, ennek ellenére kevesen vállalkoznak arra, hogy mozivászonra vigyék a történetet. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy a fantasy film rajongók alig várták, hogy a mozi kényelmes foteljeibe süppedve fedezhessék fel a XXI. század ízlésére formált Óz csodálatos birodalmát.
Sam Raimire érezhetően nagy hatással volt Tim Burton Alice Csodaországban című filmje, de Raimi egyedi stílusa is megmutatkozik, ami a kicsik és nagyok számára is szerethetővé teszi a művet. A mozifilmben utalásokat fedezhetünk fel a nagy elődre vonatkozóan, de önálló produkcióként is megállja a helyét.

Az Óz, a hatalmas című film attól lesz igazán elbűvölő, hogy egy szórakoztató mesefilmnek készült, kedves, szerethető karakterekkel és ezt nem is akarták túldimenzionálni. Szintén pozitív, hogy a forgatókönyvíró nem erőltetett bele túlzott nevelő célzatú mondatokkal fűszerezett jeleneteket. Ennek köszönhetően megmaradt a habkönnyű jellege, így kellemes, szórakoztató délutáni programot biztosít az egész családnak.

A főszereplő egy kisstílű szélhámos és bűvész. Éppen egy botrányba fulladt produkció után próbál elmenekülni a megtorlás elől, ekkor jön a forgószél, ami felkapja és Óz birodalmában repíti. Megérkezését követően találkozik Theodora-val, aki elmeséli neki, hogy egy prófécia szerint neki kell megmenteni a birodalmat a gonosz boszorkánytól, amit Smaragdváros trónjával és temérdek kinccsel fognak jutalmazni. A drágakövek látványától megszédült hősünk elindul, hogy leszámoljon a gonosz boszorkánnyal, ám időközben rá kell jönnie, hogy a saját fegyverét fordították ellene.

James Franco egy szélhámos bűvészt alakít. Az teszi kiemelkedővé a színészi játékát, hogy ezt az irritáló stílusú ripacsot is képes megkedveltetni a nézőkkel. Bár Óz jellemfejlődésének vonalát nem túl erős kézzel rajzolták, így nem derül ki pontosan mi is a film tanulsága. Egy kis szemfényvesztéssel mindig kikecmereghetünk a bajból vagy, hogy jó ha kéznél van egy zenedoboz, mert azzal könnyű csajozni, esetleg, hogy egy ember nem attól lesz jó hogy csodás képességekkel rendelkezik, hanem azért mert hősies cselekedetekre képes a barátai megmentéséért?
A boszorkányokat alakító hölgyek produkciója is rendben volt. Rachel Weisz jól játszotta a rideg jégcsap királynőt, Mila Kunis az igazi vérpezsdítő, szerelmes boszorkányt, majd a forgatókönyvíró úgy döntött, hogy a maszkmesterek segítségével kicsit átdolgozzák az arcát, persze ez a szerep is jól állt neki, és az elbűvölő Michelle Williams, aki tökéletesen választás volt az angyali mosolyú „tavasztündér” szerepre.

Bár a karakterek kicsit sablonosra, egysíkúra sikerültek, a színészek mindent megtettek azért, hogy áthidalják ezt a problémát.

Légy részese te is a varázslatnak, ami a 3D technikának és a speciális effekteknek köszönhetően még „kézzelfoghatóbbá” teszi  Óz csodálatos birodalmát.

 

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről