Drágán add az életed

                        

Karácsony este van és a nagy zabálás és/vagy ivás után az ember eltelítetten zuhan a kanapéra a TV elé, hogy bejglivel a kezében lesse a kereskedelmi TV-k ünnepi műsorát. A gondok pedig itt kezdődnek. Ugye te is unod már a csatornák ünnepi kínálatát? Te is elhúzod a szád, amikor a műsorújságban már megint azt látod, hogy 645-szörre adják a Télapu-t, vagy a Reszkessetek betörőket? Bár az Igazából szerelmet bírod, mert az tényleg jó film, de most azt sem kívánod látni, mert tavaly is az ment? Tarts, hát akkor velem az elkövetkező 3 napban, amikor is a „rendhagyókarácsonyi filmeket vesszük górcső alá. Hogy pedig, ez a film, hogy is kapcsolódik ebbe a kategóriába?

 

Kattints ide és megtudod…

 

Nos ha végignézed a már emlegetett műsorújságot, láthatod, hogy a csatornák szerint gyakorlatilag minden film ebbe a kategóriába tartozik, amiben a cselekmény karácsony környékén játszódik, így tehát a Drágán add az életed is tökéletesen illik a témához. Emellett pedig egy igazi filmes legendáról van szó, ami alighanem az akciófilmek koronázatlan királya, a szkriptje azóta is etalon a műfajban, emellett pedig kultstátuszba röpítette John McClane karakterét és mocskos, szakadt, véres trikóját. Bruce Willis-ből pedig sztárt csinált.

 

Mint azt tudjuk az amerikai akciófilmek soha nem szenvedtek hiányt a klasszikus akcióhősökből: ilyenek John Rambo (Sylvester Stallone), a Kommandó című film John Matrix századosa (Arnold Schwarzenegger), vagy akár Snake Plissken (Kurt Russel), akik a műfajban, mondhatjuk talán így, világszerte ünnepelt félistenekké váltak. John McClane a cinikus rendőrhadnagy viszont meglehetősen elüt tőlük: ő csupán balszerencséjére csöppen az események közepébe, nem keresi a bajt, csak az valahogy mindig rátalál és akaratán kívül kell bizonyítania rátermettségét a rosszarcú terrorista rosszfiúk ellen.

 

A történetet gondolom senkinek sem kell hosszan ecsetelnem, adott főhősünk aki épp a feleségét látogatná meg karácsony alkalmából, hogy a Nakatomi nagyvállalat céges buliján végre megoldják minden családi problémájukat. Az ünnepségnek helyet adó toronyházat azonban megtámadja egy zseniális bűnöző, bizonyos Hans Gruber által vezetett „terrorista” csoport.. John barátunknak pedig minimális külső segítséggel kell borsot törnie a gengszterek orra alá, megmenteni a túszul ejtett alkalmazottakat és mindenekfelett túlélnie ezt a karácsonyi lidércnyomást.

 

A Drágán add az életed azonban messze túllépett a laza beszólásokat ellövögető, megkeseredett, emberi mivoltát mégis megőrző egyszemélyes igazságosztó megteremtésén. Szűk, zárt térben játszódó akcióorgiája különösen nagy hatást gyakorolt a műfaj fejlődésére és azóta ezer módon, gyengébb, vagy épp profibb megvalósítással próbálták már meg ellopni, lemásolni. Az addig csak a Simlis és a szende című (egyébként igen szórakoztató) TV sorozatból ismert Bruce Willis-t pedig a legnagyobb hollywoodi sztárok sorába katapultálta. Ez mondjuk nem is csoda, a filmben rá hárul az a feladat, hogy lehetőleg minél véresebben és látványosabban, minél több legendás egysorost eldurrogtatva végezzen Hans bandájával és kiszabadítsa feleségét.

 

A másik dolog pedig, ami megkülönbözteti a Die Hard-ot a többi akciófilmtől az az, hogy itt a hős sem ússza meg sérülés nélkül, vagy pusztán karcolásokkal. Szó szerint a vérét kell áldoznia a célért, minden egyes összecsapás nyomot hagy rajta és nem egyszer kényszerül olyan mutatványt végrehajtani ami még laboratóriumi körülmények között is életveszélyes lenne, de valahogy mégis a realitás talaján maradunk, minden mozdulatsor végrehajtható lenne akár a valóságban is. Úgy vélem ettől vált John McClane minden idők egyik legnépszerűbb mozgóképes hősévé. John ugyanis emberközeli, sérül, izzad, liheg, ellentétben pl. Rambo-val, vagy akár James Bond-dal, akinek minden egyes nyaktörő kunszt, vagy harci helyzet után ugyanúgy áll még a haja is. Valódi hős ő, aki sosem akart az lenni, sosem kereste a hasonló szituációkat, mégis mindig beletenyerel a közepébe és az adott időben és helyen nincsen más aki cselekedjen. Szívesen odaadná ő ezt a felelősséget az első szembejövőnek, de nem teheti. Neki kell cselekedni és ő teszi is amit kell. Ez teszi a hőst azzá ami.

 

A Drágán add az életed pedig igazi klasszikus, nem csak műfaján belül, de az egyetemes filmtörténelemben is említést érdemel, rengeteg hasonszőrű mozi iheletője és egy új hőstípus megteremtője. Ezek vitathatatlan tények. Mint ahogy az is, hogy annak ellenére, hogy mégis csak akciófilmről van szó, a cselekmény ideje miatt még karácsony este is bitang jó szórakozás.

 

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről