Démoni Harcosok (Dog Soldiers)

Ez a 2002-es trash movie nem túl rég került hozzám – Köszönet Faressnak! – és pár helyen azt olvastam, hogy ez egy horror remek.
Másoktól azt hallottam, hogy egy emeletes nagy sz…
Ezek után a döntés jogát áthelyeztem Neil Marshall rendező úr kezébe, akinek olyan rendezései voltak, mint a Barlang, vagy a nagy sikerű Kilencedik légió.
Ebből is csak az derül ki, hogy 2002 óta sokat fejlődött.


Egyébként javaslom mindenkinek, hogy mielőtt megtekintené ezt a filmet, nézze végig ezt a trailert.
Tudniillik, ami ebben az előzetesben feliratként olvasható (izgalmas, ijesztő, briliáns, remek, stb.) egyáltalán nem igaz, sőt inkább az ellenkezőjére készüljünk.

Annak ellenére, hogy az IMDB-n 6.9-es az értékelése ez a film nem túl jó.
Csak hasonlítsuk össze más azonos értékeléssel ellátott mozival és azonnal megvilágosodunk.
Ha eddig nem lett volna sejthető, akkor elmondom, hogy ez egy farkasemberes mozi. Egyesek szerint feltámasztja a műfajt, szerintem csak tovább mélyíti a sírt, amiben fejjel lefelé helyezi el a farkasemberes alkotások hulláját. Hogy ha el is kezdené kiásni magát…

Persze ez nem baj, nem kell mindenben egyetérteni – ettől lesz szép és ocsmány az élet – inkább jöjjön az én verzióm. A főszereplőnk egy katona, Cooper közlegény (Kevin McKidd, aki a Rómából ismerhető), aki éppen egy elit osztagba szeretne bekerülni. De mivel nem hajlandó lelőni egy kutyát(!), nem lehet tagja az egységnek. Visszakerül eredeti csapatához, akikkel egy különös bevetésen vesznek részt.
Gyorsan kiderül, hogy légy van a levesben, arról nem is beszélve, hogy elég hamar megviláglik a néző számára, hogy itt bizony jönnek majd a szőrös szörnyetegek számolatlanul. A készítők gyorsan kirakták a lapjaikat, nem titkolóztak. Bumm, bele azt majd lesz valahogy. Lett is…

A családias különítmény fogyásnak indul, ahogy bolyonganak az erdőben, miközben a gonosz jószágokat csak villanásokra mutatják. Ez csak jót tesz a mozinak, mert amikor megmutatják őket, hogy festenek, az elég nevetséges.
Végül a maradék beszorul egy farmházba, ahol napkeltéig kell kitartaniuk, ám a dögök időről-időre megostromolják őket. Fogytán a lőszer, a gránát, az ember is. Elsütik a szokásos „valakit megharaptak” sémát is. Érdekes módon senkinek nem tűnt fel, hogy sérültek rendbe jöttek, eltűntek a sebek róluk.
Ja, és amikor a porul járt egyenruhás átalakul, elhangzik a következő:

„Rossz kutya!”

Ehhez, most nem kell ugye semmit sem hozzáfűznöm… :D
De nem ez az egyetlen hülyeség a filmben, akad ám bőven, egyébként ez rontja le a színvonalat is, hiszen összességében nem lenne ez rossz alkotás.
Kis költségvetés, kicsit mezítlábas, de attól még nem lenne ez olyan katasztrofális.

Pár poén:
A „Rossz kutya!” se semmi, de a „Kilóg a belem, Cooper! Majd én visszatolom!” erre is ráver.
A kedvenceim közé tartozik még az a jelenet, amikor a katona botot dobott a farkasembernek… és az még utána is nézett! :D
Vagy a lőszer fogytával már fényképezőgép vakuval tartották vissza a vadakat, de a legjobb mégis az volt, amikor az utolsó túlélők egyike leállt bokszolni a farkasemberrel. :D
Ezektől úgy elég nehéz függetleníteni magamat és azt mondani: „Jó ez!”
Mert nem így van. Ez egy gyenge film, amit a sok rossz poén elront. Habár amennyiben eleve viccként kezeljük, akkor meglepően jól szórakozhatunk rajta. Fogékony társasággal páratlan élmény lehet, egy dolgot azonban nem szabad. Komolyan venni az alkotást.
Ez igen csak nehezünkre eshet – ha vesszük a röhejes jeleneteket -, ha vetünk egy pillantást a farkasemberekre. Ezek a mitikus szörnyetegek úgy néznek ki, mintha pár balerina a fejére húzott volna egy túlméretezett farkas trófeát. Ez még nem is lenne gond, kis költségvetés ugye, de legalább a mozgásuk lehetne egy kicsit hitelesebb.

A végeredmény farkasbalerinák balettoznak a házban, mégis minden katona bokán fossa magát a rettegéstől.

Mondjuk, ha a farkasemberek valóban így mozognának, akkor még én is leállnék velük bokszolni… :D

Végül egy elég gané fordulattal zárunk, ami csak megerősíti a fentebb kibontakoztatott véleményt, miszerint:
Ez egy elég ügyetlen munka, ami fokozatosan válik röhejessé, eközben még a színvonala is folyamatosan romlik. Poénként elmegy, de nem jelentékeny, mi több a benne lévő potenciált – ha eltekintek a farkasemberek kinézetétől – csúfosan meggyalázza.

2

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről