Cowboyok és Űrlények (Cowboys and Aliens)

Idegen invázió a Vadnyugaton!!

Ezzel hirdette magát a mozi, mely ismét csak adaptáció, hiszen az alapötlet egy azonos című képregényből származik.
Ezen a vonalon, tegyük a szívünkre a kezünket:
Várható, hogy ebből bármi jó süljön ki? Földönkívüliek és cowboy-ok…
Az ötlet egyszerre érdekes és röhejes, egy rendes alkotásban még lehetne  tudományos-fantasztikus potenciál, de Hollywoodról lévén szó, nyilvánvaló, hogy erre nem lehet számolni.
De, hogy az egészből az égvilágon semmi se legyen az már elég szomorú..
.

Megint úgy írom ezt a kritikát, hogy nem jutok szóhoz, mert ez e film annyira semmilyen, hogy egyszerűen elakadok, ha belegondolok: Ugyan, mi a bánatot írhatnék erről…
Annyi biztos, hogy a kuriozitásnak gyorsan annyi, a produkció nem képes fenntartani az érdeklődést önmaga iránt. Spielberg producerkedése és Favreau rendezése mellett nevesebb színészek (Ford, Craig, Rocwell) is megfordultak a forgatáson. Egy-két Carnivale-os arc is feltűnik, Clancy Brown és Toby Huss személyében.

A kezdés is eléggé konvencionális, Craig a pusztában ébred, sebesülten, lerongyolódva semmire sem emlékszik és a csuklóján egy hi-tech kütyü virít, amitől képtelen szabadulni.
Ám a film végére kiderül, hogy kell leszedni…
A család már kivonult a kertbe sírt ásni annyira röhögtem…

Tehát van nekünk egy Daniel Craigünk,
akiről a ’hallgatag cowboy-os’ vicc jutott eszembe, ahányszor ránéztem. Ő egyébként a főszereplő is, aki kőkemény férfi, bár elég szótlan, vele nem lehet szarozni.
Talán éppen ebből fakadóan Craig alakítása egyenlő a nullával, annyira nem nyújt semmit, hogy az valami felháborító.
Vagy egyszerűen csak ilyen a karaktere? Akkor viszont, hogy várhatják el, hogy bárki is együtt érezzen a főszereplővel?
Eléggé 22-es csapdája helyzet…

A hallgatag cowboy szépen lassan elkezd rájönni kicsoda valójában és hogy mi az a furcsa szerkezet a kezén. Ebben komoly szerepet vállal „a tipikus, titokzatos nő, aki tud valamit”, őt Olivia Wilde alakítja. Vele kapcsolatban akad egy „hatalmas fordulat”, ami ha valakit is meglep, akkor az vagy ketyós, nem múlt még el  ötéves, nem látott két filmnél többet, esetleg iszonyú naiv.

Szóval lassan de biztosan szivárognak vissza az információk főhősünk életébe, amikor is megjelennek a földönkívüliek és elrabolják az embereket, nagy pusztítást hagyva maguk után.Ugyan az előzetesekből már tudjuk, hogy az idegen csuklópánt Craig kezén komoly destruktív fegyver, de más funkciói is vannak.
A földönkívüliek idővel meg is mutatkoznak és tanúbizonyságát adják nem túl szimpatikus szándékaiknak. A kőkemény cowboy-ok, ahelyett hogy bokáig összecsinálnák magukat, az ellenséges faj keresésére indulnak, hogy kimenekítsék szeretteiket és végezzenek a gonosz idegenekkel.
A produkció felhasználja a legtöbb Ufós, illetve western mozi sémáit, ám azt furcsán és esetlenül vegyíti. A két műfaj keresztezése iszonyú gyengén sikerült, aminek (ismételten!!!!) legfőbb oka, a hátborzongatóan gyenge történet. Se füle, se farka az egésznek.
Egy ötödikes – mert nem sokan okosabbak náluk – is bármikor jobbat ír.

Ez esetben a látvány nem nyújt kárpótlást, akkor sem ha akad egy-két igazán mutatós jelenet. Azt viszont nem tudom, hogy a látványhoz kell-e sorolni, hogy a főbb szereplők fogsora olyan fehéren világít, mint ha zseblámpát dugtak volna a szájukba.
Ahogy Craig kinéz: Merő kosz, tiszta gané a faszi, de a hófehér mosoly csak úgy villog, mint egy fogkrém reklám. :D

A történet egy kókálmány, Craig karaktere egyszerűen leírhatatlan, semmilyen, míg a többi szereplő is csak úgy van, hogy ne legyen szereplő nélküli a film.
Harrison Ford
, aki a leghatalmasabb embert játssza a városban, olyan „Légy férfi!” - monológot vág le egy kisfiúnak, hogy a hasamat fogtam…
Itt látszik, hogy próbáltak valami tartalmat erőltetni a moziba, siker nélkül.

Az aminek látszik, egy buta alkotás, amiben coltokkal lőnek földönkívüliekre, mindezt egy világmegmentés margóján.
Olivia Wilde nyilvánvalóan csupán díszítő elem, Ford pedig a nagy öreg, aki mellett Craig elviheti a hátán a produkciót. Ez esetben nem, hogy elvinni, de megemelni sem sikerült, de nem is igazán látszott az igyekezet.
Sam Rockwell
időnkénti poénkodásai is csak kötelező „humorbombák”, amik csak tovább rontják az összképet. Legjobban a seriffet alakító Keith Carradine tetszett…
Ez is sokat elmond a filmről.
Zárásként leírom ide is, amit a jegyzetfüzetembe írtam a vége főcím után: „Ez egy fos!!”
Nem túl ékes nyelvezet elismerem, de hűen visszaadja, hogy milyen is ez a film.

3

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről