Az egyetlen

James Wong rendezésében készült el ez a nem mindennapi akció film még 2001-ben. Ezt követően Jet Li karrierje szárnyalni kezdett. Mindez nem meglepő, hiszen az egész produkció elég jól el lett találva. Igaz, hogy már majdnem 10 éves a mozi, de még mai szemmel is megállja a helyét. Bár van egy-két dolog, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.

Azok a bizonyos szavak a tovább mögött rejtőznek...

A film alapgondolata egyszerre bámulatos és hatalmas baromság. Már a narrálás alatt bebizonyosodik, hogy lesz a filmek ez sci-fi vonala, amely egyáltalán nem elhanyagolható. Képzeljünk el egy világot, ahol képesek utazni a párhuzamos valóságok között. Valójában egy multiverzumban élünk, sok-sok párhuzamos világgal. Mindegyik kicsit más, de mégis nagyon hasonlóak egymáshoz. Nagyon fontos alaptétel, hogy kb. végtelen sok ilyen realitás létezik az elmélet szerint.

Adott egy Yulaw nevű férfi (Jet Li), aki a fejébe vette, hogy módszeresen leöli minden világban a hasonmását, ezzel elszívva az energiájukat. Ettől ő maga gyorsabb, erősebb és okosabb lesz. Ez még nem minden. Ez a bizonyos életenergia nem csupán belé áramlik a halottból, hanem szétoszlik minden valóságban a többiek között. Minél több hasonmást öl meg, annál erősebb lesz, de ugyanakkor a maradékok is kraftosabbak lesznek.

Valljuk be, hogy ez az elgondolás nem ötlettelen. Csupán kicsit emlékeztet egy korábbi alkotásra. Ha a párhuzamos világokat kicseréljük halhatatlanságra és helyszínként megjelöljük a skót felföldet, máris a MacLeod klán közelében találjuk magunkat. Igen, engem kísértetiesen emlékeztet a hegylakó sztorijára. Mai szemmel ez annyira nem feltűnő, de 2001 környékén az imént említett alkotás kicsit népszerűbb volt még.

No, de sebaj, apróságokon ne akadjunk fent. Ellenben, ami szöget ütött a fejembe az, hogy a film szerint csupán 124 db található ebből a bizonyos férfiból az egész multiverzumban. Vajon ez mennyire hihető? Talán el kéne a világmindenségnek némi RAM bővítés, akkor még pakolhatnánk bele néhányat főszereplőnkből. Én megmondom őszintén, hogy a sztorinak ezen részével nem tudtam sehogy se kibékülni, mert irdatlanul nagy baromság, amivel meg lehet etetni az amerikai mozilátogatók nagy részét.

Plusz még a „nagy rejtély”, hogy ha Yulaw sikerrel jár és ő marad az egyetlen, akkor vajon mit történik? Istenné válik vagy a világmindenség kiír egy ERROR-t és atomjaira szakad? Nos, az utóbbi variációt sulykolták belénk jobban, ezért hajlamos vagyok ennek hinni (a film szerint). Na mármost a mozi végére Jet Li-ből csak kettő példány maradt, a jó és a rossz. Ergo, ez így nem nagyon jó, hiszen ha egyikük meghal, teszem azt egy autóbaleset következtében, akkor a mindenség ugyanúgy szétszakad, mivel a másik lesz az egyetlen.

Kár, hogy túl sokat zsörtölődtem a film apró negatívumain, amikor a helyzet közel sem ilyen rossz. Egy kiváló akció film, amely feszült, izgalmas és hozza a váratlan húzásokat. Persze mindezt egy popcorn műfajba sűrítve, hogy széles körben népszerű lehessen, de ez mit sem von le a mozi értékéből. Jet Li alakítása kifejezetten tetszett, Jason Statham is elég jó volt. A speciális effektek is a helyükön voltak, bár egy-két jelenetet kivettem volna, mert így közel 10 év távlatából mókásan hatnak. A film végén látott szikraesős rész nagyon kreatívan lett vászonra varázsolva.

További pozitívum, hogy nagyon jó soundtrack-et sikerült összehozni, keményebb muzsikákkal, amelyek jól illettek a történetbe, főleg az akció jelenetek alá.

Összességében egy picit átlagon felüli akció mozi, amely még ma is kellemes szórakozást nyújt. A műfaj kedvelőinek bátran merem ajánlani. Kár, hogy sosem készült folytatás.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről