Anyát a Marsra!

 

Úgy tűnik az animációs családi rajzfilmek nagyon nagy virágkorukat élik. Egymás után érkeznek az újabb és újabb alkotások, szinte futószalagon mutatják be őket. A sablon szerint gyártott termékeknek egy nagyobb problémájuk szokott lenni: a szalag néha kidob egy-két selejtet is! Így már szerintem érthető az Anyát a Marsra teljesítménye.

 

Sajnos teljesítményről nem nagyon lehet beszélni. Az amerikai mozikban egytől egyig nagy buktát könyvelhetett el. Mondjuk ez is egyfajta teljesítmény. Az imdb 4.2-es értékelése sem volt valami bíztató, ennek ellenére megnéztem, mert kedvelem a Shrek és a Madagaszkár óta újra divatba kerülő animációs mese műfaját. Hozzátenném, hogy soha semmilyen előzetes kritikát nem szoktam figyelembe venni, hiszen mindenkinek saját véleménye van dolgokról. Van akinek a Szex és New York tetszik, van akinek nem. Van akinek a Gyűrűk Ura tetszik, van akinek nem. Pontosan emiatt csak a film megnézése után szoktam véleményt alkotni.

Szegény Marsos mesét, utólag nézve, több mint időpocsékolás volt megnézni. Szegény Walt a sírjában foroghat. A Disney tud ennél jobbat is. Arról nem beszélve, hogy az író-rendező Simon Wells, aki H. G. Wells dédunokája, pedig biztosan jobb ennél. Rendezőként ő jegyezheti Az Egyiptom hercegét valamint az Időgép című mozit is. Íróként pedig a Csibefutam futott a neve alatt. Persze egyik mű sem mostanában volt mozipremier. Talán pont ez a baj, hogy jó pár év kihagyás után tért vissza a főbb karmesteri pozícióba. Szerintem jobb helyen volt ő az elmúlt évek során bemutatott legnagyobb animációs mesék vizuális teamjében (Elvitte a víz, Madagaszkár).

Kezdetben nézzük a sztorit. Az alapötlet, miszerint a kis srác anyját elrabolják a marslakók és eszeveszett rohangálása közben ő is feltéved az elrablók űrhajójának fedélzetére teljesen jó filmet ígér. Sajnos ez azonban egy csapda. Mert a szerencsétlen nőt dada robot memóriabanknak akarják. No, hát ez merész, ilyen még tényleg nem volt. Talán mert ekkora marhaságot még senki sem akart megalkotni. Persze persze tudom, hogy ez egy gyerekmese elvileg és abba még ez is belefér, de akkor szeretném megtudni, mégis hány éves az a gyerek akit ez tényleg leköt? Kapásból 10 éven alulinak meg sem mutatnám, mert mit lát belőle? Hogy a robotvalami (a segítő) csavarokat és anyákat köpköd ki a szereplők béna flörtje láttán? Biztos ő is veszi a poént nem? Persze a 60-as 70-es évek hippi életfilozófiáját is kívülről tudja. Szerintem elég lett volna az is, hogy a Mars lány szereti a színes dolgokat, mert elege lett a béna vörösségből, ami körülveszi. Nem kellett volna ez a hippi marhaság. Sorolhatnám még a számomra fura dolgokat, de inkább hagyom, hogy ti is végigszenvedjétek!Nézzétek meg a saját szemetekkel.

Ha esetleg idősebb nézőknek szánták, akkor sajnos elég bénára és sablonoktól hemzsegőre sikerült, nem hiszem, hogy ez bármilyen értelmesebb beállítottságú embert le tud kötni kb. 70 percre. Egy idő után már csak azt vártam, mikor lesz már vége. Szerintem nem így kellett volna éreznem, legalábbis a készítők biztos nem ezt szerették volna. De ez van!

4

Nekem sem tetszett

Nekem sem tetszett különösebben, pedig én animációs vagy rajzfilmfüggőnek vallom magam. Viszont én ilyen IMAX 3D ben láttam, és az élmény miatt megérte, a figurákat nagyon jól megcsinálták, és mikor festik azokat a nagy színes virágos(?) graffitiket az nagyon komoly. Az meg inkább nem kommentálom, hogy a film alkotói szerint, (akik persze férfiak) milyen önpusztító lenne az élet, ha csak nők uralnák a bolygót. :P

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről