Apokalipszis – Az Ítélet Napja(Quantum Apocalypse)

Hogy én mennyire utálom a katasztrófa filmeket! Ez is az, de emellé még katasztrofális is. Az IMDB 2,9-es értékelése sokat elmond, illetve aki egy percig kibírja, rögtön észreveheti, hogy ez egy keservesen huszadrangú, Asylum-szintű produkció. Irgalmatlanul hatásvadász címe ellenére, ez egy hamisítatlan borzalom, tehát ismét gazdagodik a ’szar  filmek’ sora.

Áltudományos népvakítás a köbön.

Ez a remekmű tiszteletét tette a hazai háztartásokban is, hiszen valamelyik kereskedelmi csatornánk leadta. Valamiért nagyon szeretik az ilyen hulladék katasztrófafilmeket nyomatni, mint a Szupervihar 5, Totális pusztulás 6, Földrengető földrengés 9, meg ez is.
Na, többek között az ilyen baromságok miatt szoktam le a televízióról…
De hogy a filmről is ejtsünk pár szót, azt hiszem, nem okozok nagy csalódást, ha azt mondom:
Ez a mozi rohadt gyenge. Bár én erre is számítottam, amikor úgy adódott, hogy megtekinthettem.
Nem voltak illúzióim.

Az idei Tv filmes termést gazdagította Justin Jones rendező és Leigh Scott forgatókönyvíró – illetve egy jó nagy rakás ismeretlen színész és színésznő.
Senki nem hallott még a két úriemberről?
Ennek is van ám oka…
Maga a történet sem vitte túlzásba, eredetiséget még nyomokban sem találhat a figyelmes – már amennyiben kibírja ébren – néző. Az összes trash movie-ra (és Hollywoodra is) jellemző mozgóképes sztereotípiát felvonultatják.
Mintha csak egy bevásárló lista lenne:
Tej van, kenyér van, joghurt van…
A fantázia odáig terjedt, hogy a Marsba egy meteor csapódik (tegye fel a kezét, aki találkozott hasonlóval.. ) amitől persze számolatlan anomália jelentkezik. Különös fények az égen, a gravitációs mező megváltozása, ezen túl még egy komolyabb rendellenesség is előtűnik az űrben, amiről kiderül, hogy az okozza a sok gondot.

Itt már rögtön az elején meg kellene állni. Figyelmeztetek mindenkit, hogy – bár én nem értek hozzá – töménytelen mennyiségű tudományos maszlagot fog hallani, ami még egy laikus számára is baromságnak hangzik. Ezekkel a tudományos kifejezésekkel egyébként folyamatosan és nagyvonalúan dobálóznak a produkció alatt. Kevés utánajárással megbizonyosodhatunk róla, hogy az elhangzottak elenyésző többsége irdatlan hülyeség, vagy a valóság elferdítése, féligazságok szajkózása.

Egyszóval: A filmet senki ne vegye komolyan!

Az alkotás főszereplői azonban egy amerikai város polgármestere és annak problémás családja, ami azt jelenti, hogy teljesen feleslegesen traktálnak minket egy kidolgozatlan – és rosszul megformált – család tagjainak problémás magánéletével. Mindezt természetesen a világ vége kellős közepén kapjuk a nyakunkba. A képet tovább gazdagítja a család gondozásában lévő fogyatékos nagybácsi, aki mellesleg amellett, hogy sérült – a klisé szerint – zseni is.
Tehát ott egy anomália, ami pár óra leforgása alatt elpusztítja az emberiséget és a Földet is, ha nem találnak ki valamit. Még hozzá sebesen…
Hívnak is két fizikus lángelmét, akik ha azt mondom furák, akkor még finoman fogalmaztam. Az egyikük egy balfék Hugh Jackman hasonmás, a másik meg egy extrém módon öltözködő nőszemély, aki a film során cirka tizenötször öltözik át. Valamelyik szereplő fogalmazta meg találóan:

A világ sorsa Avril Lavigne és Dexter laboratóriuma kezében van. :D

Ezek ketten fapofával közlik, hogy nincs mód a túlélésre, majd az utolsó pillanatban mégis kiókumlálnak valamit, a fogyatékos nagybácsi segítségével.
Az alkotás egyébként számos mókás elemmel szórakoztatja a nagyérdemű közönséget.
A speciális effektek „csodálatosak”, a gumilabdaként pattogó autó volt a kedvencem, de az ötlet sem volt semmi, hogy végzetes anomália mögött az Al-kaida állhat…
Emellé van még hatástalan drámázás, oda nem illő archív felvételek a pusztulásról, káosz, elnöki beszéd az emberiséghez, majd az utolsó utáni pillanatban – amikor már éppen atomot készültek robbantani a sarkkörön – jön a megoldás és minden visszatér a régi kerékvágásba.
Akármit mondunk a film egy iszonyat, telis tele röhejes jelenetekkel, áltudományos szövegeléssel és idétlen karakterekkel. Mindeközben lépten nyomon közhelyekkel találkozunk, amik szórakoztatás helyett egy kellemes durmolást készítenek elő.
Aki nem akar vészesen elaludni, az nézze társaságban és akkor még egy jó röhögésben is része lehet, ha már egy jó filmben nem is…

2

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről