Terminator Salvation

 

Bevallom nagyon vártam ezt a filmet, mivel nagy Terminator fannak tartom magam. Láttam az összes eddigi részeket és végigszenvedtem a sorozatot. Kicsit vegyes érzelmeim vannak a Terminator Megváltásról, mert picit többet vártam (de nem sokkal). Mivel nem elhanyagolható tény, hogy ez egy „sorozat” része, úgy is kell vizsgálnunk. Az elődök nagyra tették a mércét, annak ellenére, hogy a harmadik rész sokaknak nem tetszett.
Azt hiszem hétköznapi akciófilmnek jobb volt, mint a nagysikerű saga folytatásának, bár az utóbbi téren sem vallott kudarcot, csak éppen teljesen más, mint az előzőek. A többinél megszokhattuk, hogy a romos és kietlen táj helyett a betondzsungelt választják játszótérnek a gépek. Mind a két helyszín más, de mind a kettő szerethető. Amik igazán felcsigáztak a film megnézésére, azok a trailer-ek voltak, amiket már hónapokkal a Megváltás moziba kerülése előtt láthatott a nagyérdemű. Mindegyik előzetes nagyon jóra sikeredett.

A tovább mögött kivesézem a részleteket...

Nézzük kicsit a karaktereket. Gyakorlatilag 3 szereplőre épül az egész koncepció.
Az első a Christian Bale által alakított John Connor. Nekem valahogy az az érzésem támadt vele kapcsolatban, hogy nem is Connort látom, hanem Bale-t. Fontos alakja az ellenállásnak, de még korántsem főnök, ő is mások utasításait követi. A végén azonban már mindenki engedelmeskedik neki. Kissé zord emberré alakította jellemét az élet, ami nem meglepő.
A másik fontos és szerethető karakter, Marcus. Ő egy robot, akit a Skynet alkotott azzal a szándékkal, hogy beszivárogjon az ellenállásba és elhozza John Connort akarata ellenére. Félig ember, félig gép emberi szívvel. Nem is tudja magáról, hogy terminator. Sam Worthington kifejezetten jó választás volt Marcus szerepére, nagyon egyben van ez a karakter.
A harmadik figura nem más, mint John Connor papája, Kyle Reese. Persze ő még kisfiú és semmit sem sejt jövőbeli végzetéről. Semmi extra, átlagos tizenéves, aki bujkál a gépek elől és értékes tagja akar lenni az ellenállásnak.

A történetről. Nem vágtak hozzánk annyira lélegzetelállító forgatókönyvet, ennek ellenére (az üresjáratoktól eltekintve) mozgalmas és akció dús filmet kaptunk. A lényeg, hogy Kyle-t elviszi magával a Skynet a főhadiszállására, az ellenállás le akarja bombázni a létesítményt, nem törődve a bent lévő foglyokkal. Ekkor jön a probléma, miszerint ha Reese „apuka” meghal, akkor John sem születik meg és megváltozik a történelem. Ezért Connor és Marcus felkerekednek hetedhét határon túlra, hogy kiszabadítsák a srácot.
A kelleténél több volt a filmben az üresjárat, amikor azt várja az ember, hogy történik valami, erre fel csak beszélgetnek. A legtöbb párbeszéd elég bugyuta volt, nem túl sok információértékkel. Ezt picit jobban átgondolhatták volna. A képi megvalósítás viszont nagyon odacsapott. Nagyszerű akciójelenetek, hangulatos zene. Látszik, hogy sok pénzt beleöltek a produkcióba, ezért egy szavunk sem lehet.

Végezetül a befejezésről. Nem volt rossz az „alternatív” finálé, bár az eredeti hatalmasat ütött volna és jóval nagyobbra értékelte volna a filmet, mint így. Kikerült a netre az infó idő előtt, hogy mi lesz a Terminator Salvation végjátéka, ezért megváltoztatták.
A pletykák szerint az eredetiben meghalt volna John Connor a T-800-as géppel folytatott harcában. Mivel az ellenállás nem maradhatott volna vezéralak nélkül, a lenyúzott bőrét ráhúzták volna Marcus cyber testére. És ez még nem minden. Az új Connor szeme vörösen izzott volna fel, lemészárolva az ellenállás tábornokait a helyiségben.
Azt hiszem ezen a megoldáson mindenki nagyot nézett volna.

Összességében látványos akciófilm szép jelentekkel, fölösleges szerelmi "ez-az amaz" nélkül. Egy mozijegyet mindenképp megér. Még annyit, hogy külön pacsi a Swarzenegger hasonmásért. Ja és az elcsépelt szövegekből sajnos kettő belekerült.
A „gyere velem ha élni akarsz” és a „nincs végzet, csak ha bevégzed”. Azt hiszem ezeket kár volt erőltetni. A Terminator Megváltás nálam egy 7,5/10-et kap értékelésnek.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről