Reszkessetek betörők [1990]

Ha van olyan film, amit klasszikus karácsonyi filmnek nevezhetünk, akkor ez mindenképpen az. Részben azért, mert Karácsonykor játszódik, részben, mert minden Karácsonykor műsorra tűzi valamelyik csatorna. El sem hiszem, de egy közel 22 éves filmről beszélünk, ami a mai napig óriási népszerűségnek és ismertségnek örvend. Nem mellesleg Macaulay Culkin is ekkor írta be magát az egykor fényesen tündöklő, ma már igencsak lecsúszott, drogos, alkoholista színészek közé. Hihetetlen mi lett ebből a kis szöszke fiúból...

De mégiscsak Karácsony van próbáljunk meg ünnepélyesen hozzáállni a dolgokhoz. Ez a film az, amit akárhányszor megnéz az ember, mindig tud rajta nevetni. Én személy szerint imádom, ahogy Kevin újra és újra borsot tör a két rabló orra alá, akik szintén fergetegeset alakítanak. És ki ne tudná melyik filmből származik a "tartsd meg az aprót te mocskos állat" mondat...

Nagyon találó a borítón lévő felirat, hogy "családi vígjáték család nélkül", mert tényleg az. Nem kísérelném meg megmondani, hogy a McCallister család hány tagot is számlál, de rengeteget. Ráadásul mind egy házban, Kevinéknél gyűlnek össze, hogy együtt utazzanak el az ünnepekre. A család tagjai közül néhányan lelkesek, néhányan kevésbé ettől az ötlettől. Kevin ez utóbbiba tartozik. Egyrészt nem akar az otthonától távol karácsonyozni, másrészt a család (néhány?) tagja nem százas.

Ekkora tömegnek nehéz összehozni, hogy időben és rendben érjenek a reptérre pláne, ha áramszünet van. Az óriási kavarodásban fordulhat elő, hogy Kevint otthon felejtik. A padláson, ahova előző este büntetésből került. Kevin arra ébred, hogy egyedül van a nagy házban. Először megijed, de aztán nagyon örül neki. 

Ha mindez nem elég izgalom egy kisfiúnak, a házra veszély leselkedik, hiszen a környéken egy rabló banda ólálkodik: Harry (Joe Pesci) és Marv (Daniel Stern). Kevin elhatározza, hogy felveszi velük a harcot és megvédi az otthonát. Az akció során a két betörő egyre ramatyabb állapotba kerül: megég a hajuk, a kezük, esnek, kelnek, pók kerül a fejükre stb. Kevin leleményesebbnél, leleményesebb csínyeket eszel ki, mi pedig a hasunkat fogjuk a nevetéstől.

Miközben Kevin próbálja megvédeni az otthonát, az anyja (Catherine O'Hara) nagyon szeretne hazajutni, hogy ne érezze magát oltári rossz anyának, amiért otthon felejtette a kis srácot. De nagy vihar van és Karácsony is, így szinte lehetetlen repülőt találni, ám ekkor karácsonyi csoda történik és egy férfi (John Candy) felajánlja, hogy hazafuvarozza. A kérdés csak az, hogy a kedves mami időben hazaér-e?

A filmet Chris Colombusnak köszönhetjük, aki már a Szörnyecskékkel megcsillogtatta rendezői képességeit, de ezzel a filmmel is maradandót alkotott. Ezután is rengeteg jó filmet készített a nézők örömére pl. Mrs. Doubtfire, Áldatlan állapotban, Harry Potter első két kalandja, vagy akár ennek a filmnek a folytatása.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről