Gyakornokok (The Internship)

Vaughn -Wilson páros az Ünneprontók ünnepe után ismét megdolgoztatják a rekeszizmainkat. A sztorit a mindenki által jól ismert Google márkanév alapozta meg. Érdekes és egyben elszomorító a film alap témája, miszerint a mai őrült világban, a rohamosan fejlődő technikai vívmányokkal nagyon nehéz lépést tartani. A vígjáték talán emiatt is lett kicsivel több, mint egy egyszerű reklámfilm.

http://www.youtube.com/watch?v=VoQmc1-zDQY

rendező: Shawn Levy                                             forgatókönyvíró: Vince Vaughn
operatőr: Jonathan Brown                                      producer: Vince Vaughn
szereplők:
Vince Vaughn (Billy McMahon)                       Owen Wilson (Nick Campbell)
Rose Byrne (Dana)                                                   Max Minghella (Graham Hawtrey)
Joanna Garcia (Megan)                                        John Goodman (Sammy Boscoe)
Jessica Szohr (Marielena)                                   Dylan O'Brien (Stuart Twombly)
Josh Brener (Lyle Spaulding)                                 Tobit Raphael (Yo-Yo Santos)
Bruno Amato (Sal)                                                      B.J. Novak (Male Interviewer)
Aasif Mandvi (Mr. Chetty)                                  Tiya Sircar (Neha Patel)
Josh Gad (Andrew)                                                  Rob Riggle (Randy)
Will Ferrell (Kevin)

Az előzetes talán nem volt annyira meggyőző, de aki mégis ellátogat a moziba annak kellemes csalódásban lesz része, a Gyakornokok című produkció többet nyújt a nézőknek, mint egy két órás tömény Google reklámfilm. Bár a poénokat néhol túlerőltették, néhol pedig gyengére sikerültek, a generációs különbségekre is túl nagy hangsúlyt fektettek, valamint a szerelmi szálat is feleslegesnek találtam, bár becsületükre váljon, hogy nem erőltették túl, így a csöpögős jelenetektől megkíméltek minket. A különböző karakterek hatékony csapattá, sőt barátokká válásának története minden sablonossága ellenére szerethető. Pontosan lehet tudni, hogy mikor mi fog történni, ami persze nem feltétlenül baj. A film összes hibája ellenére tele van szívvel, így még azt is megbocsájtjuk, hogy Billy századszorra is villámhálót mond világháló helyett. Bónuszként pedig betekintést kaphatunk a Google irigylésre méltó világába.

Főszereplőink egy karórákkal kereskedő cégnél dolgoznak menő értékesítőként. Az egyik üzleti vacsorán, azonban azzal kell szembesülniük, hogy megszűnt a cég, ami a megélhetésüket jelentette. Másnap a főnökük kertelés nélkül a szemükbe vágja, hogy az óra biznisznek a telefonok világában már nincs jövője, majd egy-egy karórával útjára bocsájtja a két palimadarat. A munkanélküliség és a pénztelenség tudata a negyvenes éveiben járó Billyt és Nicket lesújtja, és képzettség hiányában a munkaerő piacon csak minimálbérrel jutalmazott, monoton, kihívásmentes állásokban tudnak elhelyezkedni. A következő kb 10 percben szinte már sajnáljuk őket, itt az ideje a chips és pattogatott kukorica fogyasztásnak. De mielőtt Owen Wilson nem hétköznapi orrformájának bámulása közben, nyiszálni kezdenénk az ereinket, Shawn Levy rendező megkegyelmezett a nézőknek és vittek egy kis mesét is a történetbe, így az unalom és a depresszió egy pillanat alatt elillant, és egy éles váltással a mese világába csöppen a két jómadár és velük együtt mi is.

Internetes álláskeresés közben találnak egy remek lehetőséget, gyakornokokat keresnek a világ egyik legismertebb cégénél a Google-nél. Az internetes állásinterjú után, betekintést kapnak a Google világába. Billy és Nick úgy érzi magát mintha a paradicsomba csöppent volna, hiszen van itt minden, ami szem-szájnak ingere óriás csúszda, ingyen kaja, valamint hipermodern cuccok. Ezeken felül pedig egy teljes munkaidős állást is kínálnak. A problémát az jelenti, hogy feleannyi idős diákokkal kell együttműködniük, versengeniük, akik az informatika világában nőttek fel, a két „őskövület” pedig a nullával egyenlő műszaki és informatikai ismeretekkel rendelkezik. A csapattagok különböző karakterűek, így összekovácsolódásuk után tökéletesen kiegészítik egymást, és a mesékhez hasonlóan a másságukból előnyt kovácsolva elsöprő sikert aratnak.

Volt néhány eredeti poén benne. Pl.: Billy lelkesítő tanmeséje egy egyszerű hegesztőlányról, aki táncos szeretett volna lenni. Elindult, hogy beteljesítse az álmát, de a válogatáson tánc közben elesett. Ám ő nem adta fel! Felállt, újra kezdte és micsoda táncot nyomott! A Xavier professzoros poén pedig egyenesen fergeteges volt.
Miközben a nevetéstől már elzsibbadt a szám, azon gondolkoztam, vajon embereknek, hogyan jut az eszébe ennyi őrültség.

A készítőknek nem voltak világmegváltó ambícióik, inkább maradtak egy szórakoztató családi mozinál. Bár a film elsősorban a fiatalabb korosztályt érinti meg, feltételezem, hogy ezek után még többen vágynak majd arra, hogy a Google álom munkahelyein dolgozzanak. Annak ellenére, hogy a főnökkel való sörözés szigorúan tilos és kaját sem lehet hazavinni.

Aki egy derűs, színes, kellemesen szórakoztató mozira vágyik, nézze meg a Gyakornokokat.

Érdekesség:

A Harry Potter könyvekből és filmekből jól ismert játék a Gyakornokok című filmben is feltűnt, kviddics-meccset játszotta a szereplők, ahol a játékosok a lábuk közé szorított seprűvel rohangásznak.
„A rendező azt kérte, adjak bele mindent, szóval beleadtam – nyilatkozta Vince Vaughn. – Az eredmény az lett, hogy az első snitt felvétele után borzasztóan fájt a hátam, a második snitt után már moccanni sem tudtam. Max Minghella vagy húsz évvel fiatalabb nálam, de ő a bokáját ficamította ki. Leállt az egész felvétel, kaszkadőröket kellett hívni: fogalmam sincs, miket műveltek utána a nevemben a pályán. Majd megnézem a moziban.”
Shawn Levy vígjátékok gyakorlott rendezője, a következőt fűzte hozzá: „Azt hittem, a kviddics ártatlan játék, és poén lesz, ahogy a megelevenedett aranycikeszt üldözik a főszereplők: de az első délelőtt mindenki kidőlt… mi lesz velük, ha egyszer akciófilmet forgatunk?”

Kapcsolódó cikkek:

http://sorozatportal.hu/content/%C3%BCnnepront%C3%B3k-%C3%BCnnepe
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Internship

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről