21 Jump Street – A Kopasz Osztag

Fogj két idétlen, frissen végzett, fiatal rendőrt és küldd vissza őket az iskolapadba, hogy beépüljenek egy középiskolában virágzó drogüzletbe!
Röviden ennyi a film lényege, de mindez talán év legjobban sikerült vígjátékát takarja. A 87-ben indult Tv sorozat hollywoodi bemutatkozása egy korántsem sablonmentes, de szórakoztató alkotás lett, amiben azért szép számmal akadnak poénok is.

Nehéz eltrafálni, hogy a mai adaptációkkal fémjelzett mozis világban mi az, ami sikeres lehet és mi az, ami nyilvánvaló bukta. Ez a film is csak egy az újrázások közül, egy 87-ben indult, öt évadon át tartó sorozat megfilmesítése, amiben fiatal rendőröket építettek be középiskolákban működő bűnszervezetekbe.
Érdekesség, hogy Johnny Depp karrierje, ezután a széria után indult be.
Nem mellékesen ebben a moziban is feltűnik pár pillanat erejéig, és nem ő az egyetlen.

Az események középpontjában két jó barát áll, akik együtt jártak középiskolába, de különböző kaszt tagjai voltak. Schmidt (Jonah Hill) egy balfék, Eminem imitátor volt, míg Jenko (Channing Tatum) menő srác volt, focista, a lányok álma. Úgy adódott, hogy együtt jártak a rendőr akadémiára is, ahol aztán menthetetlenül összebarátkoztak. A két infantilis újonc teljesen megbízhatatlan, a legegyszerűbb feladat ellátására sem képesek. Ezért hát átzsuppolják őket egy rég elfeledett osztaghoz a Jump Street-re.
Fedett akció keretében visszakerülnek a középiskolába, és azt a feladatot kapják, hogy találják meg az új kábítószer terjesztőit, épüljenek be és jussanak el a fejesekig.
Szerepük szerint testvérek, egyikük igazi atléta, míg a másik amolyan aprócska géniusz. Ebből aztán akadnak humoros helyzetek, hiszen összekeverik őket és az esetlen, ügyetlen Scmidtnek kell a sportpályán bizonyítania, míg a közel retardált Jenko emelt matekra jár.
Ez azonban csak egy számtalan problémájuk közül, hiszen meg kell kedveltetniük magukat a suli ászaival, akik a terjesztésért is felelnek, hogy felgöngyölíthessék a drog bizniszt, de még arra is oda kell figyelniük, hogy véletlenül se csináljanak olyasmit, amiért kidobhatják őket a suliból.
Továbbá nem szexelhetnek se a diákokkal, se a tanárokkal.
Azon túl, hogy felcserélődtek a szerepek, a világ is nagyot változott azóta, mióta kitették a lábukat az iskolából. Ami régen menő volt (mások szívatása, verekedés, stb.) az mára ciki és bár a tinédzser nagymenők most is ugyanolyan görények, de bioételeket esznek és eminens tanulók.

Úgy adódik, hogy mindketten megkapják a lehetőséget:
Újraélhetik a középiskolai időszakot és a szalagavatóra is elmehetnek, megint fiatalok lehetnek egy kicsit, megpróbálhatják helyrehozni, amit akkoriban elszúrtak, vagy egyszerűen nem is tettek meg.
Dolgukat nézeteltérések is nehezítik, mivel megharagszanak egymásra féltékenykedés és a szükséges színjáték miatt. De ahogy az lenni szokott, minden jóra fordul.

Ez a film tényleg nem egy nagy durranás, nem nevezném fergeteges komédiának, de az garantálható, hogy szórakoztató élményben lesz része annak, aki megnézni.
Tatum és az extrém módon lefogyott Hill párosa nagyon jól működik, akad jó pár igazán humoros helyzet és tűrhető poén is. Nem könnyű jó vígjátékot forgatni mostanában, de a Kopasz osztag sztorija nem veri le a lécet, bár azt is meg kell hagyni, hogy az a bizonyos léc sem volt magasan.
Használtak sablonokat is dögivel és az egész lényegében egy remake, de azért ez jócskán kiemelkedik a sok száz egyéb idei vígjáték közül.

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről