Kéjjel-nappal(Knight and Day)

A meglehetősen fantáziátlan magyar címmel ellátott limonádé mozi, Cameron Diaz és Tom Cruise közös munkája James Mangolddal – akinek a Copland-et, a Kate és Leopold-ot, az Észvesztőt köszönhetjük, többek között – és pontosan arra jó, amire szánták. Egy másfél órára elvon minket más dolgoktól.
Leülünk és megnézzük, semmi pluszt nem kapunk, egy közönséges, közepesen szórakoztató romantikával átszőtt kém – akció – story, melyen azért elaludni sem olyan könnyű. Bár ez is – a filmmel együtt – szubjektív megítélés alá esik…

Ha érdekel a kémromantika…

Hosszú ideje  (2008 ót) nem láthattuk Mr. Cruise-t a mozikban és most rögtön egy romantikus akció-komédiával tér vissza. Partnereként Cameron Diaz tűnik fel, akinek nagyon jól áll a naiv, aranyos, öregedő nő szerepe, aki kétségbeesik, ha egy mutatósabb faszi rámosolyog.
Ezzel szemben Cruise, szerepe szerint Roy Miller, egy laza, könnyed figura, ám alakításával nem bajlódott sokat, hiszen egy finomított Ethan Hunt-ot láthatunk a vásznon. A különbség csak a humorérzék táján mutatkozik meg.
Párjával, June-nal (Diaz) a reptéren találkozik, ahol többször is egymásba botolnak, majd egy gépre kerülnek. June a húga esküvőjére siet, míg Roy más ügynökök elől menekül.

Rögtön a film elején lezajlik a legjobb jelenetek egyike is. A férfi és a nő kedélyesen elbeszélgetnek a repülőn, és míg June elmegy megigazítani a toalettjét, Roy hidegvérrel végez az ellene küldött ügynökökkel.
A párhuzamosan ábrázolt karakterek elég poénosak voltak. Míg az egyik azért aggódik, hogy jól nézzen ki, addig a másik az életéért küzd. Mindezek után kénytelenek kényszer leszállni egy termőföld közepén és innentől kezdődik a kergetőzés, amelybe immáron véglegesen belekeveredett szegény, ártatlan naiva hősnőnk is.

Ahogy az lenni szokott – a minta szerint – gyanúba keveredik Cruise karaktere, majd szépen megbizonyosodhatunk kinek is van igaza. Miről is szól itt a történet, miért kergetik ilyen nagy erőkkel Roy-t, majd azt is megtudjuk, miért vonszolja magával, keresgéli állandó jelleggel a szőke főszereplőnőt.
Bár ehhez nem kell zseninek lenni, hiszen egy romantikus filmről van szó…
Az üldözés során bejárják a világot, számos gyönyörű helyen fordulnak meg, miközben egymást is jobban megismerik és megkedvelik, természetesen.

A nevetés forrásai elsősorban a két főszereplő közt lezajló beszélgetések, főként a legnagyobb lövöldözés, robbantgatás közepette, de a nem mindennapi helyzetük kavarta események is tűrhető poénokat termeltek ki és még azt is el kell ismerni, hogy nem is olyan nagymértékben csöpögős a film, mint azt elsőre gondolnánk. Az akció jelenetek is a helyükön vannak, eléggé peregnek, intenzívek, de a romantika kedvelőiről sem feledkeztek meg – már amennyiben ez romantikának minősül.
Senki ne várjon műfajújítást vagy kiemelkedő színészi teljesítményt, ez a fim egy közönséges, tipikus romantikus vígjáték a szokásosnál több akció elemmel. A Diaz-Cruise páros egészen jól össze van hangolva, jól mutattak együtt ebben ta eljes mértékben középszerű moziban.

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről