American Horror Story: Asylum 2x02 – Tricks and Treats

Ahogy tavaly, idén is megemlékeztek a Halloweenről, még ha csak egy epizód erejéig is. Az idei részben azonban az ünnep nem került annyira előtérbe.
Más dolgok viszont annál inkább. Előző írásomban az első részről, kitértem arra, hogy mennyivel több lehetőséget látok az új évad, új történetében és, hogy mennyire nem letisztázott (az első évaddal ellentétben) a széria iránytartása.

Mert ugye adott egy elmegyógyintézet, melynek viszonyait egész jól bemutatták az első részben, ezek további kifejtése várható majd a továbbiakban, ahogy azt a készítőktől, a Murphy-Falchuk párostól megszokhattuk. Amint elkezdik feltárni szereplőik személyiségét, az eddig homályos foltok is kivilágosodnak majd. Az azonban, hogy a történet alapját mi is adja, még egyáltalán nem tiszta.
Egyedül az valószínű, hogy ezúttal nem kísértet históriát fogunk látni.

De van itt őrült orvosi kísérletektől kezdve, sorozatgyilkoson át, a földönkívüliekig minden, sőt ezen epizódban bedobták a Sátánt is. Igazából kezd úgy kinézni ez az egész, mint egy ötletbörze, amiben felmerül mindenféle csak azért, hogy nézettséget csiholjanak maguknak.
Ez azonban nem jellemző a készítőkre. Az első évad során következetesen tartották magukat a tervükhöz, a történtet egy irányba haladt, apróbb oldalhajtásokkal.
Reméljük ez most is így van, csupán egy furán kidolgozott sztoriról van szó és nem valami kapkodva összehordott munka lesz a végeredmény.

A második rész eseményei nem sok dolgot tisztáztak le, számos ezek közül továbbra is nyitott maradt.
Egyedül Clea DuVall szereplésre tettek pontot.
Az élet zajlik a diliházban, sok újdonság nem történik, bár azért akad egy szökési kísérlet, új szereplő is csatlakozik a többiekhez, Zachary Quinto személyében, aki egy pszichiátert alakít.
Az ő dolga pszichés felmérése, abból a célból, hogy elítélhető-e a tetteiért, vagy elmeháborodott.
Egyébként bűnösségét illetően felmerül némi kétség…
Quinto figurája, Dr.Thredson azonban szót emel az intézet falai között dívó elmaradott módszerek ellen, ezáltal ujjat húz Jude nővérrel is. Amiről az előző részben bebizonyosodott, Lana Winters újságíró hölgy kárán, hogy nem valami jó ötlet.
S ha már Jude nővér.
Jessica Lange karakterének is megismerhetjük a múltja egy fontos szeletét, ami újabb dimenzió az egyébként is több dimenziós szereplőben.
Személyiségének lényeges mozgatórugója és motivációi is érthetőbbé válnak. Nyilvánvaló, hogy minden, amit tesz, csupán a vezeklés egy formája és legalább olyan bűnös lélek, mint a többi ember.

Már említettem, hogy a nagy ötletvihart megspékelték a Sátán színrelépésével is.
A mostani epizód az ördögűzés jegyében telt, ami ha csak pusztán erre a részre korlátozódott, akkor nem volt valami jó ötlet, mert nem illeszkedik a történetszálba. Ám, ha ez egy célzott esemény volt, akkor az a későbbiekben ki fog derülni. Reméljük ez utóbbi fog történni.

Az biztos, hogy eddig nem mutat homogén vonásokat a sorozat, túl sok mindenbe kaptak eddig bele – pedig még csak két epizódon vagyunk túl. Viszont, ha ez szándékos és az évad során ezek az elágazások a helyükre kerülnek és kirajzolódik végre az egységes irányvonal, akkor a második évad felülmúlhatja az előzőt. Ennyi lehetőséggel lehet jól és rosszul is kufárkodni.
Pláne, ha még hozzáveszem a jelen idővonalát, melyben a fiatal házaspár nő tagja az első rész végén látott bizarr arcú, késsel felszerelt figura elől menekül, vagyis Véres arc elől, akkor aztán teljes a zavar.
A néző el van veszve, mert semmit sem ért, annyi minden történt eddig, hogy nem lehet összekapcsolni őket. Talán a harmadik felvonás letisztáz pár dolgot és megláthatunk pár összefüggést is.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről