Made in Hungária [2009]

Mindig annyira örülök, mikor egy jól sikerült magyar filmmel találkozok, már régóta gondolkozok is, hogy nagyobb figyelmet kellene fordítanom a régi és az új magyar filmekre is. Most egy 2009-es zenés vígjáték következik, a Made in Hungária, ami nagyjából a Hungária együttes alakulásáról, Fenyő Miki életéről, de leginkább az akkori (hatvanas évek) Magyarországról szól.

Azt hiszem több oka van annak, hogy szeretem a magyar filmeket. Egyrészt, mert ezekből kicsit jobban megismerhetem azokat az időket is, amikor én még nem is éltem, és a szüleim is még csak csatos Bambit fogyasztottak. Másrészt pedig azért, mert szögezzük le, hogy a magyar filmtörténetben is születtek nagy sztárok, akik ugyan nem lettek világhírűek, de mi, magyarok, tudjuk, hogy kik is ők. Harmadrészt hiszek abban, hogy minden lehetséges formában támogatni kell a magyar kultúrát, és, ha én ehhez hozzájárulhatok azzal, hogy néhányotoknak kedvedet csinálok egy-egy magyar film megnézéséhez, akkor már nem keltem fel hiába.

Na de térjünk vissza ehhez az alkotáshoz. A filmet Fonyó Gergely rendezte, akinek a nevéhez fűződik pl. a Tibor vagyok, de hódítani akarok című vígjáték. A főszereplő Szabó Kimmel Tamás, aki fiatal kora ellenére több vidéki színházban játszott már, 2008 óta pedig a Nemzeti Színház tagja. Korábban is játszott magyar filmekben, pl. a Megy a gőzösben, de ez volt az első főszerepe egy filmben, ennek ellenére azt hiszem, hogy megállja a helyét.

Miki (Szabó Kimmel Tamás) szüleivel hazaérkezik Amerikából, a hatvanas évek Magyarországában vagyunk, amikor nem lehetett még olyan könnyen vándorolni az országok között. Mikiék engedély nélkül hagyták el az országot, hogy Amerikában próbáljanak szerencsét, csakhogy kitoloncolják őket, és nagy nehezen sikerül visszaköltözniük Budapestre. A lakásukat meg kell osztaniuk egy társbérlővel, és Miki apja (Dunai Tamás) sem kapja vissza régi állását. Miki nagyon rosszul érzi magát, mert már megszokta a kinti életét, de csakhamar rájön, hogy talán az itthoni fiatalokat is meg lehet "fertőzni" a rock&roll-al, a rágógumival, a kólával, az Elvis vagy Budy Holly lemezekkel. Ez a fertőzés viszont nem igazán tetszik a hazai elvtársaknak, és az eddigi helyi menő srácnak, Rönének (Fenyő Iván) sem.

A kulturális élet vezető úgy döntenek rendeznek egy Ki mit tud?-ot, ahol bárki felléphet, szinte bármilyen kategóriában. Röné a saját bandájával indul, Mikinek pedig muszáj a kerület legnagyobb lúzerével (Puskás Peti) és három német lánnyal fellépnie. Vagy talán mégse muszáj?

Rönét ugyanis letartóztatják, melynek következtében nem léphet fel a bandával, Mikinek pedig esze ágában sincs saját ambícióit sutba dobva szinte vokálozni egy szemüveges, lenyalthajú úrifiú mögött... Hogy ebből mi lesz??? Azt még elárulom, hogy Mikire rátalál a szerelem is, Vera (Kiss Tünde) személyében.

A film sztorija is nagyon jó, de az egész át van itatva humorral, némi szarkazmussal, egyszerűen nagyon jól sikerült alkotás. Arról nem is beszélve, hogy a Hungária együttes szinte minden slágere felcsendül a film folyamán, így elkerülhetetlen, hogy az ember dalra ne fakadjon miközben nézi, vagy akár táncra perdüljön. Olyan örökzöldekre számítsatok, mint a Csókkirály, a Hotel Mentol, a Twist, Csavard fel a szőnyeget, vagy a Ciao Malena.

4

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről