Leslie Nielsen élete és munkássága

Leslie William Nielsen
(1926. február 11. – 2010. november 28.)

Emmy-díjra jelölt kanadai-amerikai színész, humorista.

A Csupasz pisztoly-trilógia Frank Drebin hadnagyaként vált ismertté, de ő játszotta Dr. Rumacket az Airplane! című filmben, Harris elnököt pedig a Horrorra akadva sorozat 3. és 4. részében. Noha a színész pályája során rengeteg műfajban megmutatta magát – mind filmekben, mind televíziós műsorokban –, a legismertebb alakításai vígjátékokhoz köthetők, elsősorban a Csupasz pisztoly sorozathoz.

Vígjátékaiban megformált karakterei látszólag esetlennek, szórakozottnak tűnnek, és mindehhez társulnak a filmjeit jellemző abszurd helyzetek (amelyek főleg a háttérben zajlanak).

Kezdő színészként játszotta komolyabb szerepeit. Főszerepet játszott az 1956-os Tiltott Bolygó című science fictionben, valamint a Poszeidon-katasztrófa című filmben, mint hajóskapitány. Ezután jónéhány év múlva fordult csak a vígjátékok felé. Az 1980-as Airplane!-ben „pléhpofájú” doktorként nyújtott alakítása nagyot lendített karrierjén. Egy neves filmkritikus, Roger Ebert mondta róla: „A svindlik Olivier-je”.

Nielsen négyszer nősült, első három felesége: Monica Boyer (1950–1956), Alisande Ulmann (1958–1973), és Brooks Oliver (1981–1983). 2001-ben vette el negyedik feleségét, Barbaree Earlt, akivel már 1983 óta alkottak párt. Nielsennek két gyermeke született a második házasságából, Maura Nielsen Kaplan és Thea Nielsen Disney.

Leslie Nielsen nagy golfrajongó volt, szabadidejében szívesen űzte a sportot. Egy interjúban mondta ezzel kapcsolatban: „Én nem a rosszkedv ellen golfozom, hanem rosszul golfozom, és jól érzem magam.”

Több interjúban is elmondta, a korából kifolyólag akad néhány egészségügyi gondja, úgymint a hallásának romlása. Emiatt jelentkezett a Nemzetközi Jobb Hallásért Egyesületbe, amelynek az elnöke lett.

A színészt 2010 novemberében vették fel a floridai Fort Lauderdale kórházba tüdőgyulladással. November 28-án unokaöccse, Dr. Doug Nielsen jelentette be a CJOB rádióállomásnak, hogy a színész a keleti parti idő szerint délután 5:30 körül, álmában, családja és barátai körében elhunyt.

Forrás: wikipedia http://hu.wikipedia.org/wiki/Leslie_Nielsen

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről