The Leftovers - A teljes első évad

Egy egészen különleges könyvadaptációt hozott nekünk össze az HBO, amely egészen különleges hangulatú és nagyon szerethető sorozattá nőtte ki magát. Mi történne a világgal, ha a benne élők néhány százaléka egyik pillanatról a másikra örökre kámforrá válnának? A jelenség tragikus mivolta teljesen egyértelmű. Az érdekesség az, hogy a széria nem ezzel foglalkozik, hanem több évvel az események után a hátrahagyottak életét követhetjük nyomon.

Sajnos az eredeti művet, vagyis a könyvet nem ismerem. Biztos páratlan olvasmány ilyen alapsztorival, de most be kell érnünk a mozgóképpel.

A kezdeti részeknél éreztem azt, hogy semmi kedvem az éppen aktuális epizódhoz. Valahogy sosem adta meg a rész vége azt a fordulatot, amitől mindennél jobban akarnám a folytatást. Aztán csak rászántam magam, megnéztem és ismét konstatáltam, hogy ez a sorozat mennyire zseniális. Ott van például Matt Jameson önálló epizódja, amely szinte teljes mértékben kilógott a megszokottból, mégis páratlan szórakozást nyújtott.

Szóval a Hátrahagyottak arról szól, hogy egy teljesen átlagos napon az emberiség néhány százaléka egyszerűen eltűnik. Teljesen véletlenszerű minden. Valaki senkit sem veszít el a családjából, valaki viszont mindenkit. Azt hiszem nem is kell részleteznem, hogy mindez mekkora káoszt és felfordulást eredményez. Biztosan izgalmas lett volna betekinteni a kataklizma utáni időkbe, de mégsem ez történik. Lassan három évvel járunk az események után. Az élet visszatért a normális kerékvágásba, de azt a napot senki sem feledi. Alapvető változásokat él meg minden ember. Már semmi sem olyan, mint azelőtt.

Az események bibliai mivolta érdekes adalék, amit az egyébként nagyon ötletes főcím megerősít. Nincs kimondva, de mindenki úgy gondolja, hogy az elragadtatás valósággá vált. Más magyarázat nem akad. Meg amúgy is, sokkal könnyebb ebben hinni és azt gondolni, hogy a semmiben eltűnő szeretteink jól vannak valahol.

A főszereplőnk Kevin Garvey és családja. Kevin elképesztően színes és erős karakter. Rendőrfőnök, családapa, férj. Ugyanakkor nagyon sok élethelyzetben a balfasz szó illik rá a legjobban. Azért tudunk vele azonosulni, mert pont olyan, mint mi magunk. Valamikor üldözi a balszerencse, máskor viszont mellé szegődik a szerencse és olyan magabiztossággal teszi a dolgát, hogy szinte rá sem ismerünk.

Persze mellette is vannak még érdekes motívumok és karakterek, de ennél több poént már nem akarok lelőni. A lényeg, hogy a 10 részes évad alatt történnek dolgok rendesen. Mégis úgy érezni néha, hogy nem is szól semmiről ez az egész, de ez közel sincs így. A második évad már biztos, aminek én kifejezetten örülök.

8

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről