Battlestar Galactica - The Plan

Elérkeztünk az utolsó BSG filmhez. Ez az alkotás a legújabb, ha a Capricát nem számítjuk bele. 2009 októberében került bemutatásra.

Egy szórakoztató közel két órát nézhettem végig, amely a cylonok szemszögéből mutatja be a fontosabb történéseket egy bizonyos pontig.

A története jól eltalált és kiforrott, ha mögé lát az ember. Az el nem mondott tanulság számít. Ha valaki képes megérteni a film mondanivalóját, akkor közelebb kerül az egész sorozat megértéséhez.

Tovább...

Cavil testvér a valódi főszereplője a mozinak, pontosabban két példány az egyesként is ismert férfiból. Aprólékosan végigkísérjük a cylonok útját a kolóniák elleni támadás kezdetétől, több mint 200 napig.

A változás a lényeg. Minden emberforma cylon valójában egy önálló lény, amely képes gondolkodni, cselekedni. A környezet pedig döntő fontosságú. Ugyanúgy, mint az embereket, őket is befolyásolja mindaz, ami körülveszi őket.

Párhuzamosan zajlanak az események, nyomon követjük a két Cavil útját a beépüléstől, a találkozáson át a beszélgetésig és a halálig. A végső mondanivaló számít. A Galacticán tanyázó pap nem bánt meg semmit és végig hitt abban, hogy bölcs döntés volt háborút kezdeményezni az emberek ellen. Míg testvére, a másik Cavil, aki a Capricán sokat tanult a gerilláktól és Samtől már meg van győződve arról, hogy hiba volt a háború és a mészárlás.

Mindkét cylon ugyanolyannak teremtődött, mégis a ráhatások, tapasztalatok tették őket különbözővé. Ez a szépsége az egész filmnek és az egész sorozatnak.

Fontos háttértörténeteket tudtunk meg
, hogy miként mozgolódtak a cylon ügynökök a Csillagközin, miként bukott el mindegyikőjük. Többen is voltak a fedélzeten, de az emberek valahogy megváltoztatták őket. Megszűntek üres gépnek lenni és megfogták őket a legalapvetőbb érzelmek.

Érdekes az a tény is, hogy hiába a külön életút, a tapasztalat, a megbánás mind a két Cavil ugyanott végezte. Kihajították őket a légzsilipen. Mert az ember mégiscsak ember és nem tudja egyszerűen megbocsájtani, hogy kiirtották a fajuk 90%-át.

Azt hiszem minden szempontból érdemes volt elkészíteni a The Plan című filmet, mivel a nagyobb horderejű események mögé láthattunk, egy egészen más megközelítésben.

Összességében elmondható, hogy rajongóknak feltétlenül kötelező darab. Szép, igényes és kidolgozott alkotás.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről