Avatar

A 2009-es év egyik legjobban várt filmjét alkotta meg James Cameron rendező. Olyan mozit hozott össze, amely láttán mindenki felkapja a fejét.

Minden elismerésem. A film pont olyan, amilyennek lennie kell. Magával ragadó, lendületes, hangulatos, kerek egész. Régen láttam már igazán jó mozit, kétségtelenül az Avatar ezek közé tartozik.

Valószínűleg, ha nagyon beleásnánk magunkat, akkor találnánk pár logikátlanságot és hibát, de ha azt nézzük, hogy mennyire szórakoztató, akkor szinte tökéletes.

Folytatás itt...

Pandora egy fantasztikus hely. Egy bolygó, amelyet átjár az élet. Úgy képzeljük el, mint egy óriási erdőt. Az itt élők békében megférnek egymással. Szinte idilli környezetnek tűnik.

Ahogy lenni szokott, semmi sem tart örökké. Megjelennek az emberek, hogy elvegyék, ami nekik kell. Ez nem más, mint egy föld alatt található ásvány, amely rengeteget ér. A probléma, hogy a bennszülött humanoidok „fővárosa” alatt található a legtöbb belőle.

A bolygó urai a na'vi nevű faj, akik törzsszövetségben élnek, harmóniában a természettel. Emberszerűek, de sokban különböznek.

Az egész alapszituáció hasonlít a spanyol konkvisztádorok megjelenésére az újvilágban és összetűzéseikre az indiánokkal. Annyi a különbség, hogy ez egy másik bolygón zajlik.

A legfantasztikusabb, hogy James Cameronék nem csak egy bolygót és egy  fajt találtak ki, hanem egy egész élővilágot. Többféle különös és érdekes növénnyel és állattal ismerkedhetünk meg, amelyek mindegyikének megvan a maga szerepköre, funkciója. A film látványvilága olyan hangulatot teremt, amely utánozhatatlan.

Főszereplőnk Jake Sully, akit Sam Worthington kelt életre. A Terminator óta nagyon kedvelem őt, most is jó alakítást kaptunk tőle. Szóval Jake egy veterán katona, aki tolószékben tengeti mindennapjait. Egy szerencsétlen véletlen folytán ikertestvére életét veszti, ezért őt kérik fel az Avatar programba való beugráshoz.

Maga a program abból áll, hogy Jake egy gépezet segítségével összekapcsolódik egy mesterségesen kifejlesztett na'vi testtel. Ő irányít, a test engedelmeskedik. Cél, hogy beépüljön a törzsbe és rábeszélje őket, hogy költözzenek el, különben a katonák kiirtják őket.

A két és félórás film fele azzal megy el, hogy bemutatják a bennszülötteket és Jake kálváriáját, hogy beilleszkedjen közéjük. Itt is megfigyelhető, hogy aprólékosan ki van dolgozva a na'vik és az élővilág összhangja.

A bonyodalom akkor kezdődik, amikor a hadsereg már nem tud várni a program sikerére és saját kezükbe veszik az irányítást. Összehangolt támadást indítanak a falu ellen. Ekkorra már hőseink kis csoportja nagyon megszerette a na'vikat. A Sigourney Weaver által alakított Dr. Grace Augustine a program vezetője. Az idősödő színésznő játéka és karaktere szimpatikus, szerethető. Kezdetben ki nem állhatja Jake-et, mert amatőrként ugrik be avatarnak testvére helyett. Michelle Rodriguez és Joel Moore is fontos szerepet kapnak a filmben, de a lényeg Jake-re összpontosul.

Páholyból figyelhetjük ő és egy Neytiri nevű bennszülött lány kialakuló kötelékét. Ritka esetek egyike, amikor helyesnek tartom, hogy egy sci-fi moziba szerelmi szálat csempésznek, ebben az esetben a történet javára vált.

Az utolsó harmad a harcról szól. A látványra itt sem lehet panasz. Remekül kidolgozott csatajelenetek mutatják meg a film igazi erejét. Láthatjuk, hogy a gyenge fegyverzetű na'vik hogyan veszik fel a harcot az elnyomókkal szemben és védik meg otthonukat.

A vége maradjon titkok.

Összességében egy remekül sikerült sci-fi. Nagyon nehéz olyan hangulatot teremteni egy filmben, ami elvarázsolja a nézőt. Itt maximálisan sikerült. Két és fél órára az ember megszabadul a mindennapi gondoktól, problémáktól és ez felbecsülhetetlen.

8

Láttam a filmet, és valóban

Láttam a filmet, és valóban úgy van, hogy elfeledtet minden mst és egy mesebeli bolygóra kalauzol, hol szivesen élne az ember harmúniában a természettel. Sok más filmben is láthattuk a romantikus életet a dzsungelben, a civilizált világtól távol. Ezt fokozza a kitalált bolygó a kitalált biocönózis, és állatfauna. Egy varázslatos világ, hol a Na'vi-k által sokat emlegetett "energia" áramlása valóban ügyesen és valósághűen van ábrázolva. Ez megfelel az Elton-féle táplálék piramisnak, miben az "energiát" termelő növények és az ezt fogyasztó herbivorák magukba építik a növények tápanyagait (pl: pörölycápa-fejű óriás), majd kissebb létszámban a ragadozók(pl: ikrán), majd a csúcsragadozók a legnagyobbak és legkevesebb (pl: toruk). Majd minden élőlény halálával visszaépűl a talajba az az energia mit felvettek, és újjból felvehetővé válik a növényeknek... ez az energia körforgása nagyvonalakban. Ez szépen ábrázolásra került. A romantika valóban magávalragadóbbá tette a filmet és méginkább vágyik az ember, hogy ott élhetne harmóniában... A csaták pörgősek, izgalmasak és jól stratégizált elemeket tartalmazó, rendelkezésre álló fegyvereket és eszközöket látványosan bemutató jelenetek. Igaz mostanában nem értem rá nyomon követni Hollywoodi előzeteseket, de számomra amilyen hírtalan feltünt film volt, oly mély élménnyel gazdagított.
A szereplőválogatás ügyes volt (mintha Sam Worthingtonnak formázták volna Jake szerepét), Sigourney Weavernek kimondottan jól áll a tudós, feketén-fehéren látó szerep, és avatárja bőrében helyes is.

Én még nem láttam a filmet,

Én még nem láttam a filmet, de felkeltette az érdeklődésemet! :D

Sziasztok! Láttam a filmet és

Sziasztok!

Láttam a filmet és hihetetlen élmény volt. Köszönöm James Cameron-nak, a netnek, és anyukámnak hogy még időbe megszült hogy ezt láthassam.

ez jó volt :)

ez jó volt :)

én tegnap láttam!!!! Totál

én tegnap láttam!!!! Totál nem érzem jól magam azóta a mi világunkban....xD

Nekem nem tetszet a film. Mar

Nekem nem tetszet a film. Mar juniusban a filmelozetesen is ki voltam akadva miert istenitik ezt a filmet. Megneztem 3D ben a moziban de mar alig vartam vege legyen. Nekem unalmas semmi ujszerut nem talaltam benne. tobbre szamitotam a rendezotol. Nem rossz, szuper a film megrendezese. Inkabb ami miatt nem tetszet, hogy nem ertem miert kellett ennyi ideig gondolkodni (evekig tervezte) hogy aztan egy nagy kacsa mese habbal film szulessen meg. Rengeteg kamu dolog van a filmben ami miatt elment a kedvem tole. Noknek biztos tetszik a sok vilagito herkenytyuk miatt, de nekem nem jott be. A gravitacio miert nem vonatkozik a vizre is a filmben. Egy ket fizikustol ki kerhetet volna velemenyt a gravitaciorol. A masik miert nem nezet meg star wars filmeket elotte, mar 1980 as evekben itt lathatunk lezer fegyvereket. Akik ilyen messzire el tudnak jutni, hogy hogy meg csak puskaporos lovedekeknel tartanak. Mar ma olyan tolokocsik vannak, hogy hang vezerlesre iranyithatok. Ha az agyat at tudjak vinni, miert kell meg tolokocsiban lenni, szerintem az agy legbonyolultabb, ha azt kepesek akkor miert nem kepesek egy egyszerubb labb benulast gyogyitani. Mar ma olyan mu labak vannak amit eszre sem venni, olyantokeletessen lehet jarni vele. De meg sorlohatnam nagyon sokaig azt a rengeteg bakit ami miatt teljesen hiteltelen a film szamomra. Bocssi de ez az igazsag, ebreszto emberek!!

wouhn képe

Éppen ezért írtam azt, hogy

Éppen ezért írtam azt, hogy ha képes elvonatkoztatni az ember és hagyja, hogy elvarázsolja a mesés táj, akkor remek élményben lehet része. Szinte mindenbe bele lehet kötni, nincs olyan film, ami nem lenne tele apróbb bakikkal vagy csúsztatásokkal. pl.: ha már említetted a Star Wars-t, akkor meg kell jegyeznem, hogy ott csak úgy repkednek az égő és lángoló csillagromboló darabkák az űrben. De nem emiatt emlékezünk rá. Hanem mert képes volt teremteni egy olyan világot, egy életérzést, ami utánozhatatlan.

Hát mindannyian mások

Hát mindannyian mások vagyunk, nem kell hogy mindenkinek tetszen a film. Én csak azt nem értem hogy függ össze az űrutazás távolsága a lézerfegyverekkel.

Nézdd meg az Alien sorozatot, bár neked az sem fog tetszeni mert tele van puskaporos fegyverekkel. A lábbénulás pedig gyógyítható a film világában, hiszen ezzel győzik meg a főhőst hogy segítsen a katonaságnak.  Sajnos minden filmben vannak hibák és ha csak ezért nem tetszik egy film akkor ne nézz filmeket. Lehet hogy neked nem tetszett, de azért egy pár Oscar díjat fog kapni a film.                               

Te vagy az akinek SEMMI nem

Te vagy az akinek SEMMI nem való. Még a sz*rban is a hajszálat keresed. Maradj a Barátok köztnél meg Isauránál... marha =D

Nagyon megfogot legalább is

Nagyon megfogot legalább is engem nem tudom ti hogy vagytok vele de ha nem nézitek az apró bakikat tökéletes

wouhn képe

Én is így látom.

Én is így látom.

1szer megnázhető,de a

1szer megnázhető,de a csajoknak tuti bejött mert a film fele romantikus,csöpögős az gész :d

szerintem szar de ti tudjátok

szerintem szar de ti tudjátok

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről