Doktor House 6x01 – Broken

Legjobb sorozatpremier idén? Eddig igen.

Olyan régóta várom már ezeket a változásokat; hogy kicsit kimozduljanak a hétköznapi részek kötelékéből és kaphassunk valami olyat, amilyet más kórházas sorozatban nem mernének meglépni. Emlékszünk még hol maradt abba az 5. évad? Kedvenc dokinkat hallucinációk gyötörték, ezért önkéntes alapon elmegyógyintézetbe vonult.

Innentől érdekes. Csak a tovább mögött...

A dupla évadkezdő epizódot felfoghatjuk akár egy önálló filmként is, mivel kerek egész. Rendkívül karakterközpontú, pontosabban House központú. Jó, tudom maga a sorozat is ilyen, de itt tényleg senki más nem számított. Az elejétől a végéig nagyon hangulatos volt, főleg az előzmények tudatában. Broken. Megtörve. Nem véletlenül kapta ezt a címet. Drámai, szinte kiszámíthatatlan és olyan atmoszférát teremtettek, amelyet csak nagyon kevés film tud produkálni.

Ugyanakkor hiányérzete is lehet az embernek. Hol van Amber? Hol vannak a hallucinációk? Azt gondoltam végig, hogy lesz valami nagy csavar, valami, amivel átverik a nézőt is. Nem lett így. Talán a tévképzeteket tényleg a Vicodin és House lelki állapota okozta? Ebben a hitben hagytak minket. De le merném fogadni, hogy tartogat még számunkra meglepetéseket az évad.

Kicsit elkanyarodtam, térjünk is gyorsan vissza hősünk 6 hónapos (!) útjára a megváltás felé. Belegondolni is nehéz, hogy milyen érzés lehet fél évig összezárva lenni mindenféle elmebeteggel. Valószínűleg lelkileg a legdurvább, amit csak átélhet az ember a XXI. században.

Gregory éppen az intézet egyik ágyán feküdt, gondolt egyet és úgy döntött, hogy távozik. Elvégre szabad akaratából jött, így bármikor el is mehet. Az intézmény igazgatója rávette, hogy maradjon, sőt új részlegre helyezte át. Már nem volt egyedül. A mindennapjait a sérült emberek között kellett töltenie. Várható módon a maradásra bírás sem ment kifejezetten egyszerűen, mivel House nem az a manipulálható fajta. De a zsarolás bevált.

A bent töltött idő alatt átment az ilyenkor szokásos és tipikus fázisokon. Elejében még terveket szőtt, hogyan tehetne keresztbe mindenkinek, ott ahol csak tud. Előbb a bentlakókat, később a személyzetet kezdte a maga módján terrorizálni.

Mindvégig tiltakozott a gyógyszerek beszedése ellen, amire rá is jöttek és szépen lassan Gregnek is be kellett látnia, hogy valóban segítségre szorul. Ez nem jött magától, egy sajnálatos esemény döbbentette rá House-t a valóságra. Volt bent egy srác, aki elvesztette a feleségét, ezt nem is tudta lelkileg feldolgozni. Úgy próbált menekülni az igazság elől, hogy szuperhősnek képzelte magát. Nagyon sarkosan fogta fel az életet. Csak jók és rosszak vannak, neki pedig kötelessége harcolni a gonosz ellen. Később az egyik orvos begyógyszerezte, amelynek következtében mély depresszióba esett. House-nak nem tetszett ez a módszer, mondván, még ha nem létező dolgokat is képzelt, legalább boldog volt. Szerzett egy autót és elvitte kicsit kocsikázni a fickót, kitérővel egy vidámparkba, ahol nagyon jól szórakoztak. Még House is mosolygott. Ritka. Ezt követően barátocskánk úgy hitte, hogy tud repülne, nagy magasságból alávetette magát. Nem halt meg, de vészesen közel járt hozzá.

Ez volt a fordulópont.

Greg House eközben szorosabban összeismerkedett egy férjes nővel, akivel intim kapcsolatba is került. Ennek a kapcsolatnak nem lehetett jó vége, ezt valahol mindkét fél tudta. A végén le is zárták a dolgot. Olyan érzelmeket láthattunk House arcán, amikre eddig nem sűrűn volt példa. Ez jelentette számára a kiutat is az intézetből.

Összességében elmondható, hogy nagyon jó és rendkívül drámai részt hoztak össze nekünk. Néhol olyan K-Pex érzésem volt. Gyönyörű volt látni, hogyan válnak a közönséges elmebetegekből igazi barátok House szemében.

Kifejezetten ajánlom az epizódot, még azoknak is, akik nem szeretik a kórházas sorozatokat. Nézzétek meg, mert megéri!

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről