augusztus 2012

Warrior – A Végső Menet

8

Gavin O’Connor nem rendez túl gyakran, e film előtt 2008-ban dirigált utoljára. Nem is tartozik a nagy nevek közé, de ezzel a filmmel azt hiszem komoly lépést tett előre. Kicsit tartottam ettől az alkotástól, mert azt hittem csak a
The fighter – a harcos sikerét akarja meglovagolni, mivel témájában hasonló a két mozi. Boksz helyett MMA, vagyis ketrecharc mely napjaink egyik kedvelt küzdősportja.
És hogy lehet egy közönséges sportfilmet naggyá tenni?
Bele kell csempészni a hétköznapok drámáit, mindezt kiváló színészekkel és a végeredmény egy remek mozi lesz.


Rabul ejtő Szerelem (Serious Moonlight)

7

Az IMDB 5.3-as értékelése jócskán csalóka, hiszen ez a film sokkal több egy közepes, hétköznapi alkotásnál. Cheryl Hines a jellegzetes arcú, ám nem túl ismert színésznő első rendezése, amit Adrienne Shelly színész-forgatókönyvíró-rendező szkriptjéből készített. A 2006-ban megboldogult Shelly írta és rendezte egyébként a Pincérlány című filmet is, ami szintén jó a maga nemében.
Ám Hines is remek munkát végzett, ami igazából kis túlzással annyi volt, hogy hagyta a két főszereplőt dolgozni.

A Szabadság Határai (Crossing Over)

5

Ez a film egy ritkán alkalmazott módszert alkalmaz, még pedig a több karakteres felosztást, amiben nincsen egy főszereplő se. A számos karakter együtt, egymással egyenértékű történetszála alá van rendelve egy központi cél érdekében. Ez jelen esetben az amerikai bevándorlók sorsának bemutatása.
A fenti módszer miatt magától értetődő, hogy sok neves és kevésbé neves színész színesíti a stáblistát és a közel két óra alatt, több sanyarú emberi sorsot ismerhetünk meg.

Abraham Lincoln, a Vámpírvadász

3

Egy percig sem kételkedtem benne, hogy ez e film egy ostobaság.
Igazam is lett, nem tévedtem.
Mégis megnéztem. Hogy miért? Bár tudnám a választ. Még csak nem is érdekelt igazán.Tudtam, hogy csak egy újabb bőr, amit a vámpírokról lehúztak, mivel velük manapság bármit el lehet adni. Erre a mondatomra mindjárt bizonyítékkal is szolgálok. Persze ezt azért annyira nem sikerült, hiszen nem sokan voltak rá kíváncsiak mozikban.
Pedig: Egy jól ismert amerikai elnök, a Polgárháború nagy alakja, a szakállas, kalapos államférfi, aki nem mellesleg vámpírokat gyilkol…

Éjsötét Árnyék (Dark Shadows)

3

Hányszor, de hányszor megállapítottam már, hogy nem szabad várni a filmeket. Úgyis szinte mind csalódást fog okozni. Megbízható rendezőből is egyre kevesebb van. Én Burtonben még bíztam, a kedvenceim egyikeként azt reméltem, hogy egy ilyen alap sztoriból olyan mozit rittyent össze, hogy magunk alá piszkítunk.
Nem így lett, bár a piszkítás stimmel.
Tim Burton ezzel el…ta a pályafutását. A produkció sokkolóan gyenge, felfoghatatlan, hogy adhat ki valaki ilyesmit a kezei közül, pláne egy ekkora név.


Gyilkos Paraziták (The Thaw)

3

Mark A. Lewis 2009-es horrorja a földön jár, nem annyira elrugaszkodott,
mi több a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó üzenettel bír.
A téma:
A globális felmelegedés és az ökoterror.
Tárgya miatt akár még fel is sóhajthatunk – ez bizony újszerű.
Az lehet, de ha ezt a közönséges horrorok hangulati elemeibe bugyolálják, miközben alapvetően erőtlen események követik egymást, akkor a kép már nem is olyan pozitív.


A Dolog (The Thing) 2011

6

John Carpenter horror klasszikusa egyértelműen nem maradhatott ki korunk filmes remake-mániájából.
Fogtak némi pénzt, pár olcsó, nem túl nagynevű színészt, átírták John W. Campell sci-fi opusát, meg szerváltak egy kezdő direktort, hogy leforgassák az adaptált történet újrázását.
Nem szabad túl sokat várni a filmtől és akkor nem okoz csalódást, sőt igazából elég szórakoztató tud lenni, helyenként még izgalmasnak is nevezhetjük.
Annyi szent, hogy a mostani kínálatban egy tisztességesebb darabról beszélhetünk.


Melyik újoncot várod a legjobban?

666 Park Avenue
6% (3 szavazat)
Arrow
25% (13 szavazat)
Beauty and The Beast
4% (2 szavazat)
Chicago Fire
0% (0 szavazat)
Cult
4% (2 szavazat)
Do No Harm
0% (0 szavazat)
Elementary
4% (2 szavazat)
Golden Boy
0% (0 szavazat)
Hannibal
16% (8 szavazat)
Infamous
2% (1 szavazat)
Last Resort
4% (2 szavazat)
Made in New Jersey
0% (0 szavazat)
Nashville
4% (2 szavazat)
Red Widow
0% (0 szavazat)
Revolution
14% (7 szavazat)
Vegas
4% (2 szavazat)
Zero Hour
14% (7 szavazat)
Összes szavazat: 51

The Big Bang Theory – Nyári kiadás

0

Az egyik legjobb jelenleg futó vígjáték sorozat ugyan most pihenőn van és szeptember végéig még nem láthatunk új epizódot, de hogy addig se maradjunk TBBT-adag nélkül rögtön két rövidke műsort ajánlok a fanoknak.
Ugyanis elérhetővé vált két háttérfelvétel, amiben kicsit közelebb kerülhetünk a show világához. Egy olyan műsoréhoz, ami maga mögé utasította az American Idolt (!), elérte a bűvös 100. (!) epizódot és sikere töretlen, aminek köszönhetően még további két évadot szavaztak meg neki.

A Csodálatos Pókember (The Amazing Spider-Man) 2012: Újratöltve!

5

Feleslegesnek tartottam – és tartom is – egy film újraforgatását, ha nem telt el köztük legalább cirka húsz év. Ja, persze, ez nem remake, ez reboot, vagyis az egész sztori újrakezdése, ami még rosszabb, mert lehet egy történet a világ legjobbja, legérdekesebbje, arra sem vagyunk kíváncsiak rá kétszer-háromszor egymás után. Most itt van ez a Pókember, ami a Marvel, Bosszúállók utáni legnagyobb dobásának ígérkezett, és nem nagyon robbantott bankot, de még csak nem is lényegesen jobb, mint az elődje (annak megítélésén a folytatások is rontanak). Csak megerősíti a fenti véleményem, mi szerint ezért kár volt.

Az Éhezők Viadala (The Hunger Games)

6

Suzanne Collins nagysikerű regényének filmes adaptációja szintén nagy sikernek bizonyult. Világszerte rengetegen várták a mozikba érkezését. Én nem ismertem a történetet, de kíváncsivá tett a trailer, amiben egy visszafogottabb Battle Royale-t láttam, némi gyanúval, hogy ez is amolyen Alkonyat-típusú tinifilm. Igazából nem is tévedtem ebben – bár a BR-vonal gyakorlatilag teljesen téves – és mégis, ennek ellenére azt kell, hogy mondjam: Sablonossága és kiszámíthatósága ellenére, egy látványos és érdekes film, amit még élvezni is lehet.Egyszóval egyszer megnézni nem időpocsékolás.


Tomorrow When the War Began – Tinik Háborúja

5

Az ausztrál Alkonyat, vagy az ausztrál Vörös Hajnal. Igen, ez a film – ugyan könyvadaptáció még pedig John Marsden sikeres tini regénye – akár e kettő ötvözete is lehetne. Fura, hiszen egyszerre érdekes és nevetséges, én is azért néztem meg, mert kíváncsi voltam rá, hogy mit hoznak ki ebből az egészből.
Azt hiszem a forgatókönyvet még lehetett volna csiszolgatni egy hangyányit…
Az biztos, hogy van egy kis visszafogott bevezető jellege az alkotásnak – elvégre trilógiát szánnak a sztorinak – amitől nem érződik, hogy egységes egész lenne, hiányosnak hat.